In 2019 is de richting bepaald voor de actualisering van het beleid sociaal domein. Eind 2019 heeft de commissie Samenleving aangegeven waar de prioriteiten liggen. Centraal stond het belang van de dialoog met bewoners in wijken en buurten. Door deze dialoog willen we achterhalen waar de werkelijke pijnpunten liggen, zodat we daaropvolgend maatregelen aan de raad kunnen voorleggen.

Eerder was één van de speerpunten in beleid het verder uitwerken van algemene voorzieningen. Deze algemene voorzieningen hebben betrekking op activiteiten die een remmende werking hebben op de duurdere professionele ondersteuning. Dit voornemen is niet verder uitgewerkt.

Een belangrijk signaal is wel dat de algemene taken van de LEVgroep sterk afnamen omdat er in toenemende mate een beroep wordt gedaan op versterking van de uitvoering van de wettelijke taken (Jeugdwet en Wmo). De ruimte om preventief te opereren is hierdoor steeds kleiner. Deze ontwikkeling staat haaks op het beleid om de zorg in het algemeen betaalbaar te houden. Ook kunnen algemene voorzieningen een alternatief zijn voor de duurdere zorg waardoor rechtmatigheid en doelmatigheid van verstrekkingen kan worden verbeterd. 

Één van de variabelen bij betaalbaarheid van de zorg is de eigen bijdrage. Vorig jaar bepaalde het rijk dat de eigen bijdrage Wmo € 19  per uur is. Een mogelijke indicator bij betaalbaarheid is de mate waarin onze inwoners kampen met financiële problemen. Het aantal aanmeldingen met financiële problemen is na een forse stijging in 2017 (174) en 2018 (165) gedaald naar 113 in 2019.