Het sociaal domein in onze gemeente omvat het zorgen voor inwoners in een gezonde gemeenschap. Het gaat om een samenspel van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Als gemeente ondersteunen we hulpbehoevenden, waarborgen we de leefbaarheid en bevorderen we de deelname aan het maatschappelijk leven (participatie). Dit wordt aangeduid als het transformatieproces in het sociaal domein.

In 2019 hebben we onder meer gewerkt aan:

  • de versteviging van de voorliggende voorzieningen door:
    o directe opdrachten aan Nuenense organisaties en;
    o voorliggende voorzieningen uit te breiden, bijvoorbeeld huiskamerproject Gerwen, Automaatje;
  • de verbetering van de meting van de klanttevredenheid in de monitor sociaal domein en het inzichtelijk maken van de transformatie;
  • het vergroten van de bekendheid van het steunpunt mantelzorg en individuele ondersteuning mantelzorgers door het steunpunt mantelzorg;
  • het organiseren van activiteiten van het netwerk Nuenen dementievriendelijk,  o.a. voorlichtingsbijeenkomsten voor verenigingen met als doel mensen met alzheimer zoveel mogelijk te laten participeren in de samenleving.

Bijstand

Het doel van de Participatiewet is dat iedereen in staat wordt gesteld volwaardig mee te doen en bij te dragen aan de samenleving. De gemeente heeft in 2019 opnieuw een flink afnemend aantal bijstandsontvangers (-34). Deze afname is met name het gevolg van de werk- en diagnosetrajecten die via Werkwarenhuis Het Goed en de Groenvoorziening worden aangeboden. Hierdoor stromen bijstandsontvangers, arbeidsgehandicapten en vergunninghouders uit de bijstand naar reguliere arbeid of werk met loonkostensubsidie. 

Werkwarenhuis Het Goed Nuenen

In september 2019 is een vestiging van Het Goed in Nuenen geopend. Het bijzondere concept met verschillende doelgroepen en partijen (onder meer de gemeente Nuenen, Dienst Dommelvallei, Lunetzorg, Summa, Ster College, WSD) is door de gemeente Nuenen mede ontwikkeld. Bijstandsgerechtigden en inwoners met een indicatie dagbesteding (Wmo) van de gemeente gaan bij Het Goed aan de slag. In 2019 zijn ruim 80 inwoners in contact gebracht met Het Goed,  52 personen zijn daar daadwerkelijk gestart.

Tweetal nieuwe werkmethoden

1) Aanzet

Inwoners die ondersteund worden in het kader van bijstand gaan 3 maanden via WSD aan het werk met behoud van uitkering. Deze periode gebruiken we om een goede diagnose naar een passende werksoort te stellen. De ontwikkelde werkdiagnosemethode van Dienst Dommelvallei en WSD heeft geleid tot een succesvolle aanpak waarvan 91 inwoners gebruik maakten. Andere gemeenten zijn door onze resultaten geïnteresseerd geraakt om de aanpak ook in te voeren.

2) Kansen

Met behulp van Dienst Dommelvallei en WSD zijn inwoners die reeds geruime tijd een bijstandsuitkering ontvangen opnieuw benaderd en weer actief geworden op de arbeidsmarkt via een integrale ondersteuningsinzet. Deze aanpak wordt in 2020 door de CMD’s overgenomen.

Toekomstvisie WSD

We hebben een inhoudelijk voorstel voorbereid voor de toekomst van WSD. Deze aanpak is gepresenteerd en als zienswijze aangeboden aan de gemeenteraad. De aanpak is gericht op de maximale ondersteuning van inwoners naar werk en participatie.

Subsidie begeleiding Sinti jongeren

We hebben rijkssubsidie geregeld voor drie jaar voor de begeleiding van Sinti jongeren. Deze gaan we in 2020 inzetten, waarbij de brede intake (eerder toegepast bij vergunninghouders) als voorbeeld wordt gebruikt.