Voor 2018 was de verwachting dat het aantal uitkeringen min of meer gelijk zou blijven (ca. 360). Dit vanwege de instroom van arbeidsgehandicapten en een stijgend aantal vergunninghouders in de gemeente. De feitelijke eindstand van eind 2018 bedraagt 336. Het saldo van het aantal uitkeringen is flink gedaald.
 
Dit heeft onder meer te maken met de aantrekkende economie en onze nieuwe aanpak gericht op directe plaatsing naar werk. Het totale aantal nieuwe bijstandsverstrekkingen in 2018 is daarom met 76 lager dan de 95 een jaar eerder (2017).
Daarnaast is de uitstroom uit de bijstand (99) hoger geweest dan de instroom (76). Dit verklaart ook het lager aantal uitkeringen.  De uitstroom is vooral veroorzaakt door de 48 personen die werk hebben gevonden.
De  Monitor sociaal domein brengt dit verloop in beeld. Deze monitor laat ook zien waar de mensen die een uitkering krijgen staan op de participatieladder.
 

De kosten voor de bijstand zijn hoger dan de gemeentelijke inkomsten vanuit het Rijk (rijksbudget). De gemeente draagt hierover een eigen risico van 5%. Met het aanvragen van de vangnetuitkering Participatiewet kan een compensatie worden gevonden. De aanvraag van deze uitkering over 2018 wordt aan uw raad aangeboden als bijlage bij deze jaarrekening.

De inkomensgrens van het minimabeleid is met ingang van 2018 verhoogd van 110% naar 120% van het bijstandsniveau.