Nuenen is, in vergelijking met de andere gemeenten in de politieregio Oost-Brabant, relatief veilig. Dit blijkt onder andere uit de Veiligheidsmonitor 2017 die in 2018 bekend is gemaakt. Inwoners beoordelen de leefbaarheid van hun woonbuurt met een 7,8 (was in 2013 ook een 7,8). Het rapportcijfer voor de veiligheid in de woonbuurt is een 7,7 (was in 2013 7,5). De AD Misdaadmeter laat zien dat Nuenen bijna bij de top 50 meest veilige gemeenten van Nederland behoort (positie 297 van de 351 gemeenten).
We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht en zelfredzaamheid van onze inwoners. We zijn er dan ook trots op dat er meer dan 80 BuurtWhatsapp-groepen in Nuenen zijn. Om onze inwoners en ondernemers te ondersteunen bij het pakken van deze rol, hebben de gemeente en politie in 2018 diverse voorlichtingsbijeenkomsten over leefbaarheid en veiligheid gehouden. Afgelopen jaren hebben de vele vrijwilligers zo'n 3.475 rookmelders geplaatst in 1.748 huur- en koopwoningen binnen het project 'Nuenen (brand)veilig'.
De verbinding zorg en veiligheid is enorm versterkt de afgelopen jaren. In 2018 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot de Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE) bij huishoudens met opkomende problematiek. In 2019 wordt het model geïmplementeerd in onze organisatie. Ook is er 2x per jaar een portefeuillehoudersoverleg Zorg-Veiligheid waar de burgemeester (Veiligheid) en de wethouder (Zorg) afstemmen als het gaat om beleid en complexe casuïstiek. Daarnaast is er structureel overleg tussen de burgemeester en politie (tweewekelijks) over operationele zaken, waaronder complexe zorg- en veiligheidscasussen.
In 2018 hebben de vrijwilligers van Buurtbemiddeling in 8 casussen begeleiding geboden aan inwoners om samen een buurtconflict op te lossen. In ernstige en moeilijke conflictsituaties biedt buurtbemiddeling niet altijd een oplossing. Dan wordt geprobeerd om samen met de partners, zoals politie en CMD, te komen tot een acceptabele situatie voor iedereen.
We zien een sterke daling van de geregistreerde criminaliteit en dit stemt positief, maar zegt niet alles over de veiligheidssituatie in ons dorp. Er is criminaliteit die momenteel nog onzichtbaar blijft, maar wel een ondermijnend effect heeft op de rechtsstaat en corruptie in de hand werkt. Dan hebben we het over ondermijnende criminaliteit. We constateren dat de samenwerking binnen de politie-eenheid Oost-Brabant en het basisteam Dommelstroom steeds meer vorm krijgt. Bovendien wordt de wil om samen te werken tussen interne partners onderling en tussen interne en externe partners steeds groter. Zo zijn er in 2018 twee casussen onder het convenant van het Regionaal Expertise en Informatie Centrum (RIEC) opgepakt samen met de partners (o.a. politie, OM, Belastingdienst en FIOD).
In 2018 heeft de burgemeester 7 bestuurlijke rapportages ontvangen van de politie. In 6 gevallen betrof het een overtreding van de Opiumwet op woonadressen. De burgemeester heeft vervolgens besloten niet te volstaan met een waarschuwing maar heeft alle woningen gesloten bij de eerste overtreding (conform ons Damoclesbeleid). Daarnaast is een bestuurlijke rapportage ontvangen naar aanleiding van een incident in een horeca-gelegenheid. De uitbater heeft een gesprek gehad met de burgemeester en een waarschuwingsbrief ontvangen.
Per oktober 2018 is er een relatiemanager bedrijventerreinen aangesteld. Zijn opdracht is om anders en slim toezicht te houden en te handhaven en het tempo erin te houden. De eerste resultaten waren eind 2018 al zichtbaar. Deze aanpak wordt onderdeel van het nog 2019 nog te ontwikkelen programma Bedrijventerreinen waarbij één van de doelen is de veiligheidssituatie te verbeteren. Hiervoor is in 2018 ook het zogenaamde 'ondermijningsartikel' opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (februari 2018) en het nieuwe, uitgebreide Bibob-beleid vastgesteld (december 2018).
Naast bedrijventerrein Eeneind zijn er ook zorgen om de leefbaarheid en veiligheid op de woonwagenlocaties. Eind 2017 is het programma Woonwagenlocaties vastgesteld. In 2018 was er een focus op de fysieke en sociale pijlers van het programma. Op het gebied van aanpak criminaliteit en rechtshandhaving zijn er in 2018 geen grote stappen gemaakt.