Nuenen is, in vergelijking met de andere gemeenten in de politieregio Oost-Brabant, relatief veilig. Dit blijkt onder andere uit de Veiligheidsmonitor 2017 die in 2018 bekend is gemaakt. Inwoners beoordelen de leefbaarheid van hun woonbuurt met een 7,8 (was in 2013 ook een 7,8). Het rapportcijfer voor de veiligheid in de woonbuurt is een 7,7 (was in 2013 7,5). De AD Misdaadmeter laat zien dat Nuenen bijna bij de top 50 meest veilige gemeenten van Nederland behoort (positie 297 van de 351 gemeenten).  

We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht en zelfredzaamheid van onze inwoners. We zijn er dan ook trots op dat er meer dan 80 BuurtWhatsapp-groepen in Nuenen zijn. Om onze inwoners en ondernemers te ondersteunen bij het pakken van deze rol, hebben de gemeente en politie in 2018 diverse voorlichtingsbijeenkomsten over leefbaarheid en veiligheid gehouden.  Afgelopen jaren hebben de vele vrijwilligers zo'n 3.475 rookmelders geplaatst in 1.748 huur- en koopwoningen binnen het project 'Nuenen (brand)veilig'. 

De verbinding zorg en veiligheid is enorm versterkt de afgelopen jaren. In 2018 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot de Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE) bij huishoudens met opkomende problematiek.  In 2019 wordt het model geïmplementeerd in onze organisatie. Ook is er 2x per jaar een portefeuillehoudersoverleg Zorg-Veiligheid waar de burgemeester (Veiligheid) en de wethouder (Zorg) afstemmen als het gaat om beleid en complexe casuïstiek. Daarnaast is er structureel overleg tussen de burgemeester en politie (tweewekelijks) over operationele zaken, waaronder complexe zorg- en veiligheidscasussen.

In 2018 hebben de vrijwilligers van Buurtbemiddeling in 8 casussen begeleiding geboden aan inwoners om samen een buurtconflict op te lossen.  In ernstige en moeilijke conflictsituaties biedt buurtbemiddeling niet altijd een oplossing. Dan wordt geprobeerd om samen met de partners, zoals politie en CMD, te komen tot een acceptabele situatie voor iedereen.