Omschrijving (toelichting)

We hebben diverse ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt, planologische procedures begeleid (Nuenen-West, Hoekstraat-Eikelkampen, herontwikkeling De Mijlpaal met een woongroep en een zorgcentrum en Lieshoutseweg voor een horecapunt met klimbos) en meegedacht om te komen tot nieuwe planontwikkelingen (tijdelijke woningen Nuenen-West, herontwikkeling kavels Esrand, woon-zorg complex Pastoor Aldenhuijsenstraat en de Flexcampus voor arbeidsmigranten). We hebben de aanbesteding van de locatie Emmastraat afgerond, waarmee we geïnteresseerden de mogelijkheid hebben geboden een wooninitiatief te ontwikkelen. Ook hebben we projecten gefaciliteerd die in een al dan niet participatieve ontwerpfase verkeren. Hiervoor is de projectorganisatie versterkt en geprofessionaliseerd en hebben we het Team Ruimtelijke Kwaliteit als onafhankelijke adviescommissie in een vroegtijdig stadium betrokken om mee te denken op het gebied van de stedenbouwkundige, landschappelijke en architectonische inpassing van projecten. In het jaarverslag van de dorpsbouwmeester hebben we hier verslag van gedaan.
We hebben kaders opgesteld om initiatiefnemers te inspireren en initiatieven aan te toetsen. In dit kader hebben we gewerkt aan een procesvoorstel om te komen tot een Bouwgids voor Nuenen waarin tevens de actualisatie van de Nota Hoger Bouwen wordt meegenomen. Daarnaast is gestart met het proces om te komen tot een ontwikkelplan voor de Kloostertuin.

Vanwege het toenemende aantal aanvragen voor Ruimte voor Ruimte-woningen hebben we gewerkt aan de ruimtelijke randvoorwaarden voor een zorgvuldige inpassing van dergelijke initiatieven. Als uitkomst van de Meerjarenplanning Infrastructuur, Ruimte en Transport ‘Verstedelijking en bereikbaarheid Brainport Eindhoven’, hebben we in 2021 meegewerkt aan het opstellen van het Verstedelijkingsakkoord tussen SGE, Provincie en Rijk.

We hebben het proces van diverse stakeholders in de omgeving van de Parkstraat en De Smidse als mede-stakeholder gefaciliteerd en daarover verslag gedaan aan de raad. Deze inspanningen zijn nader toegelicht in Programma 7 onder de maatregel ‘Bevorderen van een toekomstbestending centrum’. 

De raad heeft ingestemd met begrotingswijzigingen om in 2022 te starten met een woningbouwonderzoek voor Nederwetten en het opstellen van erfgoedbeleid.

We zijn gestart met het voorbereiden van besluitvorming door de raad als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld en daarom hebben we de pilot voor het Omgevingsplan naar 2022 doorgeschoven.

Het aantal begravingen in 2021, op de openbare begraafplaats Oude Landen, lag ver boven de raming. Deze toename komt vrijwel geheel op het conto van de moslimbegravingen. Op 1 juli 2021 heeft het oude bestuur van de begraafplaats haar taken overgedragen aan een nieuw bestuur. Voor de administratieve verwerking van de begravingen hebben we een extern bureau ingehuurd. Eind 2021 is een raadsvoorstel opgesteld voor een upgrade van de begraafplaats. We willen de begraafplaats een meer parkachtige uitstraling geven en het groenbeheer professionaliseren. De kosten worden geheel gedekt door de extra inkomsten uit moslimbegravingen. Het voorstel wordt begin 2022 aan de raad ter besluitvorming voorgelegd.