Omschrijving (toelichting)

Participatiewet
Door de coronamaatregelen en met name de lockdowns kregen diverse re-integratie trajecten noodgedwongen een andere invulling. We hebben de trajecten waar dat kon zoveel mogelijk normaal doorlopen.  

De gemeente Nuenen heeft ook in 2021 een dalend aantal inwoners dat gebruik maakt van de Participatiewet (bijstand). Dit komt onder meer door het inzetten van werk- en diagnosetrajecten.  De gemeente scoort bovengemiddeld als het gaat om de invulling van garantiebanen, samen met de WSD. Ook hebben we met extra middelen ingezet op controle en beëindiging van onrechtmatige uitkeringen.

Als resultaat behalen we voor het eerst in jaren een batig saldo op het Rijksbudget voor het betalen van bijstandsuitkeringen (€ 152.000).

Lokaal samenwerkingsplan 
In 2021 stelden we samen met de WSD een meerjarig lokaal samenwerkingsplan op en startte de uitvoering van deelprojecten. Dit doen we in nauwe samenwerking met de ketenpartners in het CMD. We werkten de bestaande werkmethode Aanzet (diagnose vanuit een werksituatie) en Kansen/OAD (ontwikkelgerichte, arbeidsmatige dagbesteding) verder uit. We stelden bepaalde processtappen bij en dachten na over nieuwe werk- en begeleidingsmethoden. De komende jaren scherpen  we het lokaal samenwerkingsplan aan en blijven we verbeterslagen aanbrengen.

In 2021 meldden we onze diagnose-werkmethode Aanzet aan voor het landelijk subsidieprogramma Vakkundig aan het werk van ZonMW. De ZonMW is een financieringsorganisatie voor innovatie en onderzoek. We dienden een projectidee in en werkten vervolgens een projectvoorstel uit.
Na goedkeuring van het projectvoorstel starten we in april 2022 met het tweejarig onderzoek. De Universiteit van Tilburg valideert dan onze methode wetenschappelijk. We weten hierdoor hoe effectief de werkmethode  Aanzet is voor de re-integratie van inwoners. Ook krijgen we feedback over de verbetermogelijkheden. Daarnaast versterken we actief ons vakmanschap en presenteren we de methode aan andere gemeenten. 

Samenwerking handhaving en ondermijning
In samenwerking met de ketenpartners voerden we handhavingstaken uit. Signalen van onder andere de basisregistraties, het inlichtingenbureau en gemeentelijke afdelingen pakten we op in het kader van de Participatiewet. 
Als deelnemer in het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) wisselden we informatie van bijzondere rechtmatigheids- en ondermijningsonderzoeken uit. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.  In een aantal RIEC-casussen boekten we succes. Er loopt nog hoger beroep in een aantal casussen waardoor de uitkomst nog niet definitief is. Afhankelijk van de uitspraak volgt invordering. 

Uitvoering Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 
In 2021 voerde Dienst Dommelvallei de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) voor onze gemeente uit. Deze regeling voorziet in de bijstand voor levensonderhoud en een kredietlening voor zelfstandige ondernemers gedurende bepaalde periode van coronapandemie. De looptijd van de regeling was van maart 2020 tot 1 oktober 2021 en verdeeld over vijf tranches. We  behandelden 721 verzoeken in deze periode met hulp van externe inzet. We ondersteunden daarnaast samen met de WSD ondernemers door middel van coaching, advies, scholing en heroriëntatie. 
De komende zes jaar richt Dienst Dommelvallei zich op de afronding van de regelingen. Het betreft de terugbetalingen van kredieten en onterecht ontvangen bijstand.  De start van terugbetalen van kredieten stelde het ministerie eind 2021 uit naar medio 2022.  We reserveren jaarlijks de resterende middelen voor de afwikkeling van de terugbetalingen door Dienst Dommelvallei.

Uitvoering Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk)
De lokale ondersteuningsregeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk) voerde de Dienst Dommelvallei voor onze gemeente uit tot 1 november 2021. De Tonk is een vorm van bijzondere bijstand voor, door de coronapandemie, financieel geraakte inwoners. Het gaat dan om een tegemoetkoming voor de woonlasten. Het ministerie gaf ons globale richtlijnen mee. We hebben deze richtlijnen vervolgens omgezet naar gemeentelijke beleidsregels. Door samenwerking tussen Dienst Dommelvallei, de collega’s van Economische Zaken en het CMD werd een vorm van individueel maatwerk voor deze doelgroep gecreëerd.