Omschrijving (toelichting)

De samenwerkingen met Van Gogh Brabant, Van Gogh Village Nuenen, Visit Brabant en andere toeristische organisaties zijn voortgezet en uitgebouwd. We zijn in 2021 aangehaakt bij een Europese subsidieaanvraag met het Interreg project Toerisme in Balans. Dit doen we met een groot aantal partners. Kennisinstellingen, kustgemeenten, stedelijke gemeenten, landelijke gemeenten, een nationaal Park en een culturele bestemming in Nederland en België. Hierin verbinden wij de ruimtelijke projecten uit de structuurvisie De Wereld van Van Gogh met de spreiding van bezoekers in het centrum. En kunnen we een monitoringssysteem realiseren dat ons in staat stelt te sturen op het (toeristische)bezoek. Uitsluitsel over toekenning van de subsidie volgt in 2022 en uitvoering van de projecten vanaf 2023. 

Met betrekking tot de uitvoering van de structuurvisie De Wereld van Van Gogh, waaronder de uitbreiding van het Vincentre, verwijzen wij naar programma 5 (Wonen & Leefomgeving).

Er is voor gekozen om op basis van inhoudelijke analyses te werken aan een kader voor toeristische en recreatief beleid. In 2021 is opdracht verleend aan het bureau Vrije Tijd en Ruimte voor een aantal (toeristische) analyses van de gemeente. Het rapport met een stakeholdersanalyse, vraag- en aanbodanalyse en draagkrachtanalyse wordt in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd. Hierna kan verder gewerkt worden aan de invulling van het beleidskader. 

In 2021 is de opdracht verleend aan Eindhoven24/7 om de positionering en propositie voor Nuenen op te stellen. Dit is bedoeld als opmaat naar een uitvoeringsprogramma voor Villagemarketing. Oplevering en het vervolg zijn gepland in 2022. 

We hebben in 2021 binnen het Van Gogh Nationaal Park verder gewerkt aan de duurzame toeristische ontwikkeling waarbij natuur, landschap en erfgoed als uitgangspunt wordt opgepakt. In 2021 zijn projecten opgestart waarvan het resultaat in 2022 direct zichtbaar wordt. 
De opdracht voor het opstellen van de nieuwe erfgoedkaart is verstrekt. 

De aanbestedingsprocedure voor een nieuwe exploitant voor dagstrand Enode heeft helaas niks opgeleverd. Daarom zijn er maatregelen genomen om het zwemmen in de zomer van 2021 alsnog mogelijk te maken. Het verwijderen van de hekken en realiseren van een eigen toegang zijn voorbeelden van deze maatregelen. In 2021 is dagstrand Enode als ‘niet-ingerichte zwemplas’ opengesteld. Daarnaast zijn de voorbereidingen getroffen om te komen tot een toekomstperspectief, wijziging bestemmingsplan en aanbesteding. Deze krijgen in 2022 hun vervolg. 

Om regionale informatie te kunnen ontsluiten over het toeristische aanbod is in 2021 de Regio Portal binnen de samenwerking SGE verder uitgewerkt. De lancering zal in 2022 plaatsvinden. Nuenen zal ook een plek hebben op deze regionale website. Daarnaast heeft de raad, net als de raden van 8 andere gemeenten, de strategie 'Groots! Een hoogwaardig en toegankelijk voorzieningenaanbod in het Stedelijke Gebied Eindhoven' vastgesteld. Hiermee willen we in de negen gemeenten die samenwerking binnen SGE een blijvend en kwalitatief hoogstaand niveau van regionale voorzieningen en evenementen creëren op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Vervolgens hebben we gewerkt aan een uitvoeringsprogramma.