Omschrijving (toelichting)

In 2021 is het instrument burgerparticipatie, ook wel inwonersparticipatie genoemd, een aantal keren ingezet, zoals bij Spelen en bewegen in Gerwen en Nuenen Noord, ontsluiting Nuenen-West, studie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, programma van eisen voor het Klooster en het plan voor beheer en onderhoud van groen- en parkeervoorziening Eeneind II Zuid. Bij grote projecten, zoals ontsluiting Nuenen-West en de studie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, is hiertoe een participatieplan opgesteld waarin is aangegeven hoe aan het participatietraject wordt vorm gegeven.

Ook zien we dat inwoners zelf initiatieven nemen. Vooral bij het thema duurzaamheid komen we dergelijke initiatieven tegen, zoals De Verenigde Straten van Nuenen en Buurtkracht die Energieparty's organiseert in wijken. De gemeente heeft daarbij een stimulerende rol en kan initiatieven ondersteunen door het verlenen van subsidie. Een right to challenge-project heeft nog niet plaatsgevonden, omdat we hiertoe geen verzoeken hebben ontvangen vanuit de Nuenense gemeenschap.

We hebben er bewust voor gekozen om eerst te experimenteren met online participatiemogelijkheden, zoals met Maptionnaire (omgevingsvisie en Spelen en bewegen Noord), Microsoft Forms (studie Leefbaarheid en Bereikbaarheid) en Mentimeter (renovatie Hongerman), en niet meteen een participatieplatform te ontwikkelen. Dit kan een mogelijke volgende stap zijn. Eerst willen we nog ervaringen opdoen met verschillende methodieken en hiervan leren.

De portefeuillehouder heeft het afgelopen jaar regelmatig met de klankbordgroep Participatie, waaraan 3 raadsleden deelnemen, gesproken. In deze gesprekken zijn ervaringen gedeeld en de ontwikkelingen binnen de organisatie op het gebied van participatie besproken.