Omschrijving (toelichting)

Balans tussen preventie, zorg en repressie

In de zoektocht naar een goede balans tussen repressie, zorg en preventie, speelt handhaving een belangrijke rol. Vanaf oktober 2021 is vergunningen, handhaving en openbare orde & veiligheid in hetzelfde cluster ondergebracht. De samenwerking en daadkracht is hiermee groter geworden. Ook in 2021 is steeds bij de inzet een weloverwogen keuze gemaakt bij de inzet van bestuurlijke en strafrechtelijke interventies in combinatie met een pakket maatregelen gericht op (na)zorg en preventie. 

De aanpak van bedrijventerrein Eeneind is voortgezet. In 2021 is cameratoezicht operationeel geworden. De autobranche op Eeneind I en II is aangewezen als exploitatievergunningplichtig. Ondernemers in de autobranche moesten voor 1 december 2021 een geldige aanvraag hebben ingediend. Dit heeft ook geleid tot een forse toename van het aantal Bibob-onderzoeken, als onderdeel van de vergunningverlening. Het tijdelijk cameratoezicht en de vergunningplicht moeten als onderdeel van de instrumentenmix op termijn bijdragen aan een veiliger en duurzamer bedrijventerrein Eeneind. 

In 2021 hebben ook integrale controles plaatsgevonden onder de vlag van het in 2020 opgericht interventieteam Dommelstroom (DIT). 

Samenwerking met Taskforce Brabant-Zeeland en RIEC

Gemeente Nuenen is partner van de netwerksamenwerking Taskforce Brabant-Zeeland en het RIEC. Samen met de partners zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst wordt ondermijnende criminaliteit in Noord-Brabant en Zeeland integraal aangepakt. Om dit te faciliteren betaalt de gemeente jaarlijks een bijdrage aan deze netwerksamenwerking. In 2021 is verder gewerkt aan het versterken van de bestuurlijke weerbaarheid van de zes gemeenten binnen basisteam Dommelstroom, met ondersteuning van de RIEC-accountmanager en de basisteamprogrammaleider. In 2021 is nieuw Bibob-beleid opgesteld en vastgesteld in de zes gemeenten (Dommelstroom). 

Extra capaciteit openbare orde en veiligheid

Om het beleidsterrein openbare orde en veiligheid goed te kunnen blijven invullen is medio 2021 een beleidsmedewerker veiligheid aangenomen. In 2022 zal onder andere een nieuwe kadernota veiligheid opgesteld moet worden voor de komende 4 jaren. Tevens zal in 2022 elke gemeente een duidelijke aanpak mensenhandel moeten hebben. In 2021 is tevens geconstateerd dat de handhavingscapaciteit (met name juridisch) onder druk staat door de toename van handhavingszaken. Dit heeft ook gevolgen gehad voor het oppakken van zaken op het gebied van openbare orde en veiligheid. Deze zijn sterk geprioriteerd.

Inzet Toezichthouder Sociaal Domein

De Toezichthouder Sociaal Domein is van start gegaan vanaf 2020, voor de periode tot en met 2022. Het gaat hier met name om inzet in ondermijningscasussen en complexe (overlast)casussen zorg en veiligheid.

Toezicht en handhaving coronamaatregelen

De coronapandemie heeft in 2021 geleid tot controles vanuit toezicht en handhaving om de naleving van de maatregelen af te dwingen. De mondkapjesplicht en ook de controle van de coronatoegangsbewijzen (CTB) heeft in Nederland soms tot discussies geleid bij de bevolking. De boa's hebben veel controles uitgevoerd in het kader van de naleving van de coronamaatregelen bij inwoners en bedrijven. Daarnaast is het beveiligingsbedrijf Feda (tevens aangewezen als toezichthouder) ingezet. Deze medewerkers hebben met name in de horeca en qua tijdstippen in de avond- en weekend controles uitgevoerd.