Omschrijving (toelichting)

In 2021 zijn 16 sociale huurwoningen aan het Witte Hondpad opgeleverd. Ook zijn er enkele huurwoningen verkocht én worden in de nieuwe rekenmethode de gemeentelijke woonwagens niet meer meegeteld, waardoor de sociale woningvoorraad licht is gedaald. We hebben voor 2 bestaande woningen een splitsingsvergunning verleend waarmee in 2022 4 woningen kunnen worden toegevoegd. Daarnaast hebben we een start gemaakt met de projecten Lyndakkers (pilot standaard sociale huurwoning met de naam WoonST), Vrouwkesakker, Pastoor Aldenhuijsenstraat (met o.a. intramurale zorg) en Vinkenhofjes en is een bestemmingsplan vastgesteld voor het project Wederikdreef (zorg en sociale huurwoningen). We zien dat planningen naar achteren schuiven, onder meer door langere procedures als gevolg van bezwaren en beroep tegen genomen besluiten.

Vanwege het voorgenomen vertrek van Woonbedrijf uit Nuenen hebben we in de prestatieafspraken een inspanningsverplichting opgenomen om het bezit in handen van een corporatie te houden.

In Nuenen kennen we een subsidieregeling voor sociale volkshuisvesting. Een ontwikkelaar kan een aanvraag doen voor een bijdrage voor het toevoegen van een sociale huurwoning aan de voorraad. Deze bedragen zijn in 2021 opgehoogd, tot een maximale bijdrage van € 7.500,- per sociale huurwoning. 

In juni 2019 heeft de raad besloten een voorziening Betaalbaar Wonen in te stellen (rond het thema starterslening). In de toelichting is gewezen op de terugkerende middelen van Koopgarantwoningen vanuit Helpt Elkander (compensatie van eerdere grondkorting), die zouden kunnen worden aangewend voor de kosten van startersleningen. In de allonges met Helpt Elkander is dit aangeduid als een fonds voor volkshuisvestelijke doeleinden. Doel is de betaalbaarheid van het wonen in Nuenen te vergroten. Inmiddels kregen we de eerste middelen van Helpt Elkander binnen.