Omschrijving (toelichting)

Nuenen is, in vergelijking met de andere gemeenten in de politieregio Oost-Brabant, relatief veilig. Dit blijkt onder andere uit de Veiligheidsmonitor. De kern van het programma Veiligheid en Handhaving is gericht op de veiligheid en leefbaarheid van inwoners, ondernemers en bezoekers van onze gemeente.   Leefbaarheid wordt voor een deel bepaald door een ervaren gevoel van veiligheid. Toezicht en handhaving zijn instrumenten die bijdragen aan het vergroten van leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Het gaat hier om de inzet van toezicht en handhaving op het gebied van de Wabo-regelgeving, APV en bijzondere wetten zoals de Wet Bibob en artikel 13b Opiumwet.

Coronapandemie 

In 2021 hebben wij nog de gevolgen ondervonden van de coronapandemie. Landelijk hebben de noodverordeningen plaatsgemaakt voor de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19. Dit heeft geleid tot periodes van aanscherping van maatregelen en  weer versoepelingen van maatregelen. Het gevolg daarvan is dat het toezien op en handhaven van de maatregelen capaciteit heeft gekost van de medewerkers Toezicht & Handhaving en Openbare Orde & Veiligheid. Daarnaast is in 2021 gebruik gemaakt van de inzet van beveiligingsbedrijf Feda, mede ter controle van de coronamaatregelen. Door de gevolgen van de coronapandemie en de inzet hierop, zijn een aantal ambities van het programma nog niet uitgevoerd in 2021. Deze worden doorgeschoven naar 2022, zoals het opstellen en uitvoeren van het Verbeterprogramma Bedrijventerreinen. 

Criminaliteitscijfers

Het criminaliteitsbeeld is in 2021 sterk beïnvloed door de coronapandemie. Het meest in het oog springt de verdere daling van het aantal woninginbraken (jaar 2020=47 en jaar 2021=40) en de daling van het totaal aantal geregistreerde misdrijven, namelijk van 732 in het jaar 2020 naar 684 in het jaar 2021.

Prioriteiten Kadernota Veiligheid 2019-2022

In 2021 is aandacht gegeven aan de 5 prioriteiten uit de kadernota:

- Aanpak ondermijning

De samenwerking binnen de politie-eenheid Oost-Brabant en het basisteam Dommelstroom is in 2021 verder verstevigd. Er is structureel overleg tussen de basisteamprogrammaleider Dommelstroom en de zes gemeentesecretarissen om de samenwerking op het gebied van weerbaarheid te versterken. In november 2021 is nieuw Bibob-beleid (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) vastgesteld en gepubliceerd in de zes Dommelstroom-gemeenten.  Het hebben van gelijk beleid is onder meer belangrijk voor het voorkomen van het zogenoemde "waterbedeffect". Dit houdt in dat criminelen zich met hun activiteiten verplaatsen naar andere (nabijgelegen) gemeenten, waar het beleid minder streng is. 

Bestuurlijk heeft overleg plaatsgevonden binnen de Lokale Stuurgroep Ondermijning (LSO), tussen burgemeesters, Officier van Justitie, politiechefs en Belastingdienst. Er is ambtelijk afgestemd met de partners Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, zes gemeenten, de basisteamprogrammaleider en de RIEC-accountmanager. Daarnaast hebben er RIEC (Regionaal Expertise en Informatie Centrum)-casusoverleggen plaatsgevonden. In 2021 is tevens meegewerkt aan regionale actieweken en controles vanuit het in 2020 opgerichte Dommelstroom Interventieteam (DIT).

In 2021 is een toename te zien van het aantal bestuurlijke rapportages, ontvangen van de politie, met betrekking tot hennep. Hiervoor is niet een verklaarbare reden te geven. In 2021 hebben wij tevens met name bij de autobedrijven op Eeneind Bibob-onderzoeken uitgevoerd in het kader van de aanvragen om een exploitatievergunning.  

- Voorkomen en aanpakken van High Impact Crimes

Er is verder ingezet op het bewust maken van inwoners om alert te zijn op verdachte situaties en op de inbraakbestendigheid van hun woningen. Initiatieven op het gebied van buurtpreventie zijn gestimuleerd. In samenwerking met onze partners, zoals politie en OM, analyseren en bespreken wij gegevens op wijk- en buurtniveau zodat de juiste (preventieve) maatregelen kunnen worden getroffen.

- Voorkomen en aanpakken van digitale criminaliteit

Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zijn nog steeds in opmars. De afhankelijkheid van digitale besturingssystemen en het internet is groot.  De aanpak van cybercriminaliteit is een landelijke en regionale prioriteit voor zowel politie als OM. Ook als gemeente bleven we in 2021 investeren in het beveiligingsbeleid en in de vergroting van de weerbaarheid van de eigen organisatie, onze inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen. 

- Verhogen brandveiligheidsbewustzijn

In samenwerking met partners is aandacht gegeven aan de risico's bij brand en het belang van adequate brandpreventieve voorzieningen. Met name bewustwording van kwetsbare doelgroepen heeft aandacht.

- Verbinden van zorg en veiligheid

De verbinding tussen zorg en veiligheid is versterkt de afgelopen jaren. In 2019 heeft het CMD de Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE) bij huishoudens met opkomende problematiek geïmplementeerd. De burgemeester heeft in 2021 geen huisverboden opgelegd (jaar 2020=3). In 2021 zijn er geen bijzonderheden geweest met betrekking tot de Nuenense (hang)jeugd. De jeugdgroepen die in 2020 in kaart zijn gebracht met het plan van aanpak, zijn in 2021 weinig (negatief) op straat geweest. Hierdoor is er door de boa's en politie weinig handhavend opgetreden. Door de coronapandemie is er preventief wel meer aandacht geweest voor de jeugd. De jongerenhuiskamer is, wanneer dit mogelijk was met inachtneming van de coronamaatregelen, zoveel mogelijk open geweest om de jeugd iets te bieden.

Toezicht- en handhavingstaken

De verantwoording van de uitgevoerde taken en controles op het gebied van de Wabo  (o.a. bouwen en milieu), APV en bijzondere wetten in 2021 vindt plaats in het  aparte jaarverslag VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving). Dit geldt ook voor de controles van de VRBZO (Veiligheidsregio Brabant Zuidoost) en ODZOB (Omgevingsdienst Zuidoost Brabant).  Dit verplichte jaarverslag gaat verder in op details en betreft de verantwoording van het Uitvoeringsprogramma VTH 2021. 

De trend uit 2020 wat betreft de toename van het aantal handhavingsverzoeken heeft zich ook in 2021 voortgezet. Tevens zijn er meer WOB-verzoeken ingediend. Dit heeft gevolgen gehad voor de inzet van de juridische capaciteit. Er heeft een sterke prioritering plaatsgevonden van de lopende handhavingswerkzaamheden. Hierdoor kon capaciteit worden ingezet op de behandeling en afhandeling van handhavingsverzoeken.

Toename werkzaamheden binnen het veiligheidsdomein

Het aantal taken en de intensiteit daarvan op het gebied van veiligheid en openbare orde nemen toe. Ondermijnende criminaliteit, Veilige Publieke Taak, maatschappelijke onrust, crisisbeheersing, radicalisering en polarisatie, evenementenveiligheid, cybercrime en cybersecurity en een veilige woon- en leefomgeving krijgen steeds meer aandacht in de regio Oost-Brabant. Dit is ook merkbaar op lokaal niveau. De vraag om deelname aan regionale acties en controles blijft toenemen.

Bijdrage 2021 Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost (ZVHBZO)

In 2021 is er 1 COM-casus (= complexe casuïstiek op maat) besproken. Verder is er 1 casus aangemeld voor een Persoons Gerichte Aanpak bij het ZVHBZO.

Bijdrage 2021 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO)

De coronacrisis heeft ook in 2021 nog een grote impact gehad op de samenleving en onze organisatie. Er waren veel partners betrokken bij het bestrijden van deze crisis. Er is intensief samengewerkt bij de beantwoording van vragen van ondernemers, bewoners en media. Er heeft een samenwerking plaatsgevonden bij de uitvoering van de coronamaatregelen en ook vragen over handhavingskaders zijn uitgewerkt. 

Bijdrage 2021 Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB)

Het was ook in dit jaar onvermijdelijk dat de ontwikkelingen rond covid-19 invloed hadden op het werk van de ODZOB. Soms moesten controles uitgesteld worden of administratief worden opgepakt. Soms zorgde dit voor langere doorlooptijden.