Omschrijving (toelichting)

Jeugdzorg

In april 2021 is het Jeugdbeleid 2021-2024 vastgesteld. Het beleid richt zich op het versterken van de algemene voorzieningen en preventie voor al onze jonge inwoners. 
Na een afname in 2020, nam het gebruik van jeugdhulp in 2021 weer toe. De kosten kwamen daarmee weer op het niveau van 2019.

WMO-beleid/voorzieningen

De impact van de coronamaatregelen was in 2021 groot. Onze Wmo-consulenten hebben ook het afgelopen jaar oog gehad voor de mogelijkheden van de cliënten zelf. Daarbij is uiteraard rekening gehouden met de onzekere situatie rondom de coronapandemie en de maatregelen die in dit kader zijn getroffen, zoals het feit dat veel algemene voorzieningen maar beperkt toegankelijk waren en het nadrukkelijke advies was om afstand te houden en (sociale) contacten te beperken. Het afgelopen jaar hebben mantelzorgers extra onder druk gestaan. Algemene voorzieningen waren immers beperkt toegankelijk en eerstelijnszorg kon niet altijd verstrekt worden. Vooral inwoners die een indicatie voor Hulp bij het Huishouden hebben, werden geconfronteerd met onregelmatige zorgverlening. Oorzaken zijn tweeledig; enerzijds een hoog ziekte verzuim binnen de Huishoudelijke Verzorging en anderzijds een zeer krappe arbeidsmarkt. In de meeste gevallen heeft het netwerk van de cliënt de werkzaamheden overgenomen. Dit voedt de vraag in hoeverre de zwaardere professionele hulp (deels) vervangbaar is door werkzaamheden vanuit het netwerk. Maatwerkvoorzieningen konden voor een groot gedeelte in aangepaste vorm doorgaan. Denk hierbij aan Wmo-begeleiding en dagbesteding. Dit vroeg wel om een creatieve aanpak, waarbij steeds met de cliënt afgewogen werd wat wenselijk was en wat niet. We hebben het afgelopen jaar extra aandacht besteed aan mantelzorgers. Via het mantelzorgsteunpunt is extra informatie verschaft over respijtzorg en zijn er initiatieven geweest om mantelzorgers mentaal te ondersteunen. De Vrijwillige Ouderen Adviseurs bezochten inwoners die de 80 jarige leeftijd bereikten en voorzag hen van advies over algemene  voorzieningen en dergelijke. Voor zover hun werkzaamheden door konden gaan hebben zij extra aandacht besteed aan het thema eenzaamheid. 

Eind 2021 is heeft de raad een nieuwe Wmo verordening vastgesteld. De directe  aanleiding voor het aanpassen van de verordening was de wens van de raad om de lokale regeling compensatie verplicht eigen risico te vereenvoudigen. Deze regeling was vrij detaillistisch opgenomen in de verordening, waardoor een aanpassing noodzakelijk was. Er zijn geen verdere beleidswijzigingen doorgevoerd, wel is de juridische grondslag voor de verordening verstevigd. In 2021 is ook een nieuw cliëntvolgsysteem binnen het CMD geïmplementeerd.

In september 2021 is de omgevingsvisie Nuenen vastgesteld. Deze visie moet onder meer bijdragen aan een gezonde en vitale leefomgeving voor onze inwoners.  Bij het opstellen van een nieuwe visie op het sociaal domein (planning 2022) wordt nadrukkelijk de link gelegd met de omgevingsvisie.