De gemeente Nuenen heeft, tegen alle economische verwachtingen in, een dalend aantal inwoners dat gebruik maakt van de Participatiewet (bijstand). Dit komt onder meer omdat we inzetten op werk en begeleidingsmethoden. Ook hebben we hiervoor in de gemeente aanwezige locaties (zoals de Groenvoorziening en het Goed). Hierbij wordt uitgegaan van het principe dat iedereen werkt naar vermogen, bij voorkeur in een reguliere baan. Wanneer dit niet mogelijk is, biedt werken naar vermogen een alternatief. We hebben het dan  bijvoorbeeld over gesubsidieerd werk, werk met behoud van uitkering of als tegenprestatie, beschut werk of dagbesteding. De gemeente scoort bovengemiddeld goed als het gaat om de invulling van garantiebanen, samen met WSD.

Jarenlang is het Rijksbudget onvoldoende geweest voor de betaling van de bijstandslasten. Voor het eerst hebben we dit om weten te buigen naar een positief resultaat voor de gemeente en besparing op aanvullende gemeentelijke middelen. Dit komt door het gevoerde beleid (re-integratie en handhaving), beperkte instroom en hiermee het dalend bijstandsbestand. Ook heeft het Rijk de budgetten voor bijstand in 2020 in positieve zin bijgesteld.

De WSD heeft in 2020 een besluit genomen over de toekomstige koers. De koers van de WSD is gericht op een maximale ondersteuning van inwoners naar werk en participatie. Dit gebeurt door inwoners vanuit de CMD's te ondersteunen en werkgelegenheid te organiseren in de gemeenten. De Dienst Dommelvallei (afdeling Werk en inkomen) en de WSD werken hiervoor in het CMD samen met maatschappelijke organisaties in Nuenen. Gezamenlijk zijn diverse ondersteunende werk- en begeleidingsmethoden ontwikkeld.

De ondersteunende werkmethode Aanzet en het project Kansen zijn door de beide coronalockdowns eerst stilgevallen maar mogelijk in aangepaste vorm weer opgestart. De begeleiding en het werkaanbod zijn dusdanig georganiseerd dat er rekening wordt gehouden met de richtlijnen vanuit het RIVM. Voor de begeleiding van inwoners bij het Goed komen we de gemaakte afspraken, ondanks de beperkingen, na.

Vanaf de aankondiging van de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) in maart 2020, heeft Dienst Dommelvallei de regeling namens de gemeente Nuenen uitgevoerd. Er zijn in 2020 drie Tozo-regelingen van kracht geweest. Voor de eerste Tozo-regeling van april tot juli hebben we 380 verzoeken voor bijstand ontvangen. De tweede regeling is door het Rijk aangescherpt. Mede hierdoor zijn voor de tweede Tozo-regeling minder verzoeken gekomen dan in Tozo 1 (totaal 20% van de aantallen van Tozo 1). De derde regeling is sinds oktober van kracht en loopt door in 2021. In totaal zijn meer dan 600 Tozo-verzoeken van ondernemers voor bijstand en krediet verwerkt in 2020.
Deze extra werkzaamheden zijn veelal binnen de bestaande formatie uitgevoerd. Daarnaast is externe inzet georganiseerd, die ten laste komt van het gemeentelijke uitvoeringsbudget voor Tozo dat door het Rijk beschikbaar is gesteld.

Vanuit de Dienst Dommelvallei is medio 2020 een unieke aanpak ontwikkeld voor de begeleiding van ondernemers die gebruik maakten van de Tozo. Dit gebeurde in samenwerking met de WSD en de gemeenten Best, Oirschot en Son en Breugel . Een project waarbij, naast de wettelijke taak van Tozo-inkomensverstrekking, is geprobeerd te voorkomen dat de betreffende ondernemers bijstandsafhankelijk worden. Het unieke ervan was het feit dat we zonder Rijksopdracht pro-actief met regionale/landelijke middelen aan de slag zijn gegaan.