Ook in 2020 hebben we een actieve bijdrage geleverd aan diverse samenwerkingsverbanden. Voor dit programma zijn onderstaande samenwerkingsverbanden relevant.

Binnen de samenwerking Metropoolregio Eindhoven is gewerkt aan het opstellen van een Regionale Energie Strategie. Daarnaast hebben we vanuit deze samenwerking een bijdrage geleverd aan het MIRT-onderzoek ‘Verstedelijking en bereikbaarheid Brainport Eindhoven’. Dit gebeurde met name vanuit het thema mobiliteit. Ook is besloten tot de Herstelaanpak Breed Economisch Vestigingsklimaat en is besloten hiervoor middelen beschikbaar te stellen. Daarnaast is een besluit genomen over de meerjarenfinanciering van Brainport Development. Zowel ambtelijk als bestuurlijk zijn wij hierbij betrokken en hebben onze bijdrage geleverd.

Binnen de samenwerking Stedelijk Gebied Eindhoven hebben we de ambtelijke capaciteit anders georganiseerd om efficiënter tot resultaten te kunnen komen. Op de thema’s Wonen en Economie werken we al wat langer samen en dit levert concrete resultaten op, zoals programmeringsafspraken voor bedrijventerreinen, een gezamenlijk loket voor bedrijfshuisvesting en concrete maatregelen om de woningbouw te versnellen. Daarbij lukt het ons steeds beter om als regio aan tafel te komen bij het Rijk en rijksmiddelen naar onze regio te halen, zoals bij de Woondeal. De thema’s Ruimte en Evenementen & Voorzieningen bevonden zich begin 2020 nog in een oriëntatiefase. Het afgelopen jaar is binnen het thema Evenementen & voorzieningen gewerkt aan een gezamenlijke toekomststrategie voor regionale topvoorzieningen en evenementen. Na vaststelling van deze strategie willen we hier concreet mee aan de slag. Binnen het thema Ruimte is intensief invulling gegeven door onze bijdrage aan de Meerjarenplanning Infrastructuur, Ruimte en Transport ‘Verstedelijking en bereikbaarheid Brainport Eindhoven’. Dit onderzoek heeft het belang van dit thema onderstreept en duidelijk gemaakt waar dit thema voor staat. Daarnaast is besloten om gezamenlijk deel te nemen aan Van Gogh Nationaal Park.

Als vervolg op de evaluatie van de Dienst Dommelvallei in 2016 is in een strategische sessie met de voltallige colleges van de drie betrokken gemeenten gesproken over de ontwikkelrichting van de dienst. De resultaten van deze sessie zijn te duiden in twee sporen: Spoor 1 gaat over innovatieve en efficiencyverhogende samenwerkingsmogelijkheden tussen de vier Dommelvallei-organisaties. Spoor 2 gaat over een gezamenlijk perspectief van de drie gemeenten op hun positie binnen de regio, vanuit het beeld dat deze gemeenten het groene gebied tussen de gemeenten Eindhoven en Helmond vormen. het is duidelijk geworden dat er geen behoefte is aan drastische wijzigingen in de scope van de dienst. De beide sporen krijgen een vervolg in 2021.

Daarnaast is de Dienst Dommelvallei intensief betrokken bij de implementatie en realisatie van het programma BetERe Dienstverlening en Bedrijfsvoering. In 2020 is er vooral gewerkt aan de invoering van zaakgericht werken en de inrichting van het software programma Djuma dat het zaakgericht werken moet ondersteunen.