Iedere gehuisveste vergunninghouder in Nuenen krijgt in het eerste jaar professionele begeleiding door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk om zelfredzaam te worden. Er is in 2020 ingezet op professionele aansturing van de vrijwilligers door een coördinator vanuit de LEVgroep. De coördinator werft, begeleidt en zorgt voor training van vrijwilligers, zodat zij op een professionele wijze begeleiding kunnen geven aan vergunninghouders. In 2020 vond deze begeleiding van vrijwilligers grotendeels op afstand plaats. De huisvesting vond ondanks de coronamaatregelen toch zoveel mogelijk plaats. Dit vroeg extra inzet en digitale vaardigheid van vrijwilligers. 

De 4 WSD-gemeenten (Nuenen, Son en Breugel, Best en Oirschot) hebben een tweetal Rijkssubsidies (ter hoogte van € 395.000,-) ontvangen in het kader van de veranderopgave inburgering. Samen met de drie gemeenten en de WSD bereiden we ons voor op de nieuwe gemeentelijke taken in het kader van de Inburgeringswet (invoering 2022): het uitvoeren van een brede intake en het aanbieden van inburgering. Wij hebben op deze wijze invulling gegeven aan de landelijke pilot Brede Intake. Vooruitlopend op de nieuwe wet ondersteunen we onze inwoners met betrekking tot deze onderwerpen maximaal. Met iedere vergunninghouder vanaf 18 jaar maken we een Persoonlijk Inburgerings- en Integratie Plan (PIP). In een PIP staan voor meerdere leefgebieden doelen vastgesteld. Te denken valt aan de inburgering, het welzijn en werk. Deze begeleiding is door corona stilgevallen en weer opgestart. 

Door de coronapandemie liggen de inburgeringstrajecten (taallessen) momenteel stil.

Individuele inburgeringstrajecten voor inburgeraars die de maximale lening vanuit DUO bereikt hebben kopen wij in. Voorwaarde is dat inzet van de Nederlandse taal noodzakelijk is. 

In het taalcafé kunnen alle inburgeraars met individuele taalvragen terecht en worden zij ondersteund door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk (LEVgroep). Taalmaatjes zijn individuele taalcoaches voor inburgeringsplichtigen om de taal te oefenen. Ook dit ligt momenteel stil vanwege coronapandemie. 

Door de invloed van de coronapandemie hebben de participatietrajecten een tijd stil gelegen. Deze worden nu langzaam weer opgestart. Het participatietraject is een traject waarin de Nederlandse normen en waarden met behulp van een tolk in 7 sessies interactief worden besproken. We bieden participatieverklaringstrajecten in twee talen aan: Arabisch en Tigrinia (Eritrea/Ethiopië). Daarnaast is er ook sprake van individuele maatwerktrajecten op het moment dat deelname aan een groep niet mogelijk is.