Het Wmo-beleid richt zich op inwoners met een hulp of ondersteuningsvraag. Het bevorderen van de zelfredzaamheid en het activeren van het sociale netwerkwerk van de inwoner zijn belangrijke speerpunten. We kijken of de hulpvraag van de inwoner opgevangen kan worden door het eigen netwerk. Als dit niet het geval is dan bieden we passende hulp of ondersteuning aan. Het uitgangspunt is dat inwoners zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en dat deelname aan het maatschappelijk verkeer behouden blijft.

Om ervoor te zorgen dat inwoners deel kunnen blijven nemen aan de samenleving is het van belang om mantelzorgers goed te ondersteunen, de openbare ruimte zo toegankelijk mogelijk maken en aandacht schenken aan onder meer dementie. 

In 2019 is begonnen met de start van het netwerk Nuenen Dementievriendelijk. Hiervoor is een structureel budget opgenomen van  €30.000 per jaar. Vanwege de coronapandemie konden de bijeenkomsten van het netwerk in 2020 helaas niet doorgaan. In 2020 is wel extra ingezet op de waardering van mantelzorgers. Alle mantelzorgers die geregistreerd staan bij het mantelzorgpunt hebben een mantelzorgwaardering ontvangen. Hiermee laat het college haar grote waardering blijken voor de belangrijke taak die mantelzorgers vervullen in deze bijzondere tijd. Het project Mantelzorgvriendelijk Werkgeverschap is in 2020 doorgezet. Supermarkt Jan Linders in Nuenen is uitgeroepen tot mantelzorgvriendelijke werkgever. Het is het eerste commerciële bedrijf in Nuenen dat dit predicaat kreeg en de tweede supermarkt in Nederland die deze erkenning heeft gekregen. Mantelzorgvriendelijke werkgevers hebben beleid dat erop gericht is om mantelzorgers te ondersteunen, waardoor zij hun werk kunnen combineren met mantelzorgtaken.

De gemeente Nuenen kent geen specifiek ouderenbeleid. We spreken van inclusief beleid, hetgeen betekent dat bij alle beleidsvoornemens wordt gekeken of de belangen en wensen van ouderen voldoende zijn meegenomen. We staan hierbij in nauw contact met de seniorenverenigingen. In 2020 zijn we begonnen met de woon-zorgvisie, waarbij de verbinding wordt gelegd tussen wonen en zorg. Het uitgangspunt is hierbij dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Vanuit de Rijksoverheid geeft de Taskforce Wonen kaders, processtappen en een tijdspad weer om het plan lokaal vorm te geven. De Woonvisie, die al door de raad is vastgesteld, bevat al veel componenten die de Taskforce Wonen belangrijk vindt. Met betrekking tot het voorgeschreven tijdspad lopen we op schema. 

In 2020 is het aantal toegekende maatwerkvoorzieningen Wmo met 3% gegroeid. Dit houdt hoofdzakelijk verband met de vergrijzing in Nuenen. De stijging van het aantal verstrekte maatwerkvoorzieningen is afgevlakt in 2020. In 2019 was er nog sprake van een forse groei in het aantal verstrekte maatwerkvoorzieningen (13%). Deze had te maken met de invoering van een nieuwe eigen bijdrage-systematiek (abonnementstarief).
Het vervoer van inwoners met een Wmo-vervoersindicatie gebeurt via Taxbus. Mensen kunnen de Taxbus gebruiken voor sociale en  recreatieve doeleinden. Vanwege de coronacrisis heeft Taxbus fors minder ritten kunnen uit kunnen voeren. Om te voorkomen dat de vervoerder failliet zou gaan hebben we het taxibedrijf 80% van de niet gereden ritten doorbetaald. We hanteerden daarmee eenzelfde handelswijze als de andere gemeenten in de regio.

Vanwege de coronapandemie hebben we extra jongerenwerkers ingezet om op straat contact te houden met de jongeren. De jongerenwerkers hebben een signalerende en de-escalerende functie. Daarnaast hebben zij er voor gezorgd dat er extra activiteiten voor jongeren waren.

De gemeente wil de participatie van inwoners aan de samenleving stimuleren. De dagbesteding van de gemeente hebben we samen met WSD en Het Goed op de locatie van de winkel in Nuenen met partners vormgegeven. Daarnaast proberen we om inwoners met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt via dit aanbod actief te krijgen. Vanwege de coronapandemie is de Wmo-dagbesteding in 2020 meermaals stopgezet. Samen met de cliënt hebben Wmo-consulenten gekeken wat de mogelijkheden en wensen voor dagbesteding zijn. Dagbesteding is van grote waarde, maar het uitgangspunt is dat dit in een veilige setting moet plaatsvinden. Een flexibele en pragmatische houding staan centraal bij het maken van maatwerkafspraken met de cliënt.

Onze gemeente kent een rijk verenigingsleven. Deze verenigingen dragen in grote mate bij aan de maatschappelijke deelname van onze inwoners. Om die reden stimuleert de gemeente door middel van het subsidiebeleid verenigingen en ouderenbonden door financiële middelen beschikbaar te stellen voor diverse projecten en activiteiten, zoals bijvoorbeeld Fietsmaatje, Automaatje, EHBO-verenigingen, sportclubs, scouting, de Voedselbank, etc..