Wijkversterkingsplan Eeneind
In 2019 hebben we het Wijkversterkingsplan Eeneind ingediend bij de programmaraad Ondermijning Oost-Brabant. De programmaraad besloot een subsidie van € 160.000 toe te kennen voor de komende drie jaar. De subsidie kregen we alleen als sprake was van cofinanciering door de gemeente. Deze cofinanciering staat in de programmabegroting 2019-2022, onder 'budget gebiedsgerichte aanpak met probleemgerichte inzet in wijken en bedrijventerreinen'.

De burgemeester ontving in maart 2020 een bestuurlijke rapportage van politie over bedrijventerrein Eeneind. In deze rapportage is te lezen dat er concrete aanwijzingen zijn van malafide activiteiten binnen de autobranche. Ook lijkt er een voedingsbodem te zijn voor georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit zijn ongewenste ontwikkelingen en zijn voor de burgemeester aanleiding geweest om enkele maatregelen te nemen.
Ten eerste is besloten om de autobranche op Eeneind I en ll aan te wijzen als exploitatievergunningplichtig. Met de invoering van een exploitatievergunning wordt het voor malafide bedrijven onaantrekkelijk om zich te vestigen (of gevestigd te blijven) op het bedrijventerrein Eeneind I en ll. Ondernemers in de autobranche moeten voor 1 december 2021 een geldige aanvraag hebben ingediend. Daarnaast heeft de burgemeester eind november besloten om in 2021 cameratoezicht toe te passen. Tijdelijk cameratoezicht, de vergunningsplicht en de relatiemanager bedrijventerreinen moeten, als onderdeel van de instrumentenmix, bijdragen aan een veiliger en duurzamer bedrijventerrein Eeneind.

Daarnaast is door de regionale stuurgroep RIEC bedrijventerrein Eeneind aangewezen als handhavingsknelpunt. Hierdoor kan informatieuitwisseling met de partners plaatsvinden onder werking van het RIEC-convenant.
In september 2020 heeft een integrale bestuurlijke controle plaatsgevonden op het bedrijventerrein Eeneind. Daarbij zijn 11 bedrijven gecontroleerd door collega’s van de Belastingdienst, Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme), RDW, Stichting Voertuig Criminaliteit en de ODZOB. Voor de Wwft was het de eerste keer in Nederland dat ze fysiek aanwezig waren bij een controle.
De Belastingdienst heeft bij een aantal ondernemers voor een aanzienlijk bedrag beslag gelegd op diverse voertuigen. Verder zijn een aantal kleine bouwovertredingen geconstateerd en het vermoeden van verblijf van arbeidsmigranten.
In 2020 hebben wij op twee adressen op bedrijventerrein Eeneind arbeidsmigranten aangetroffen. Beide keren waren zij gehuisvest in een bedrijfswoning waar deze vorm van huisvesting niet was toegestaan. Op één van de twee adressen hadden we in 2019 al een last onder dwangsom opgelegd voor de illegale vestiging van arbeidsmigranten. In de zomer van 2020 hebben wij opnieuw arbeidsmigranten aangetroffen in dit pand. De last onder dwangsom was nog actief en daarom is er opnieuw een dwangsom verbeurd waarna de arbeidsmigranten het pand weer verlaten hebben. Op het tweede adres is in december 2020 ook bewoning door arbeidsmigranten aangetroffen, momenteel is de handhavingsprocedure (na een waarschuwingstermijn) opgestart.

Inzet Toezichthouder Sociaal Domein

In 2020 zijn extra middelen beschikbaar gesteld voor de deelname aan RIEC-casuïstiek en het Dommelstroom Interventieteam (DIT). Ook is inzet gepleegd op specifieke casussen waarbij een bijstandsuitkering is verstrekt. Deze verhoogde inspanningen van € 22.000 hebben bijgedragen aan gemeentelijke besparingen in het bijstandsbudget. De betreffende inzet wordt gedekt uit deze besparingen. De reguliere werkzaamheden rondom handhaving en fraude-opsporing in het kader van de Participatiewet worden ook in 2021 en verder ingezet. Ook zal er vanuit het programma 3 dan worden bezien wat er eventueel structureel extra noodzakelijk is om dit op peil te houden.