Bij het beter benutten van de transformatie- en inbreidingskansen is het van groot belang dat er geen afbreuk wordt gedaan aan het groene en dorpse karakter van onze kernen. Nieuwbouw en transformatie vergt een zorgvuldige inpassing in de omgeving. In 2023 stellen we hier ‘de Bouwgids voor Nuenen’ voor vast, waarin we beschrijven hoe (inhoudelijk en procesmatig) een (woningbouw)initiatief van grotere omvang kan landen in de (fysieke) omgeving.

In het kader van duurzaamheid zetten we in op het vergroten van het aantal zonnepanelen op (grote) daken, aan gevels en aan/langs infrastructurele werken. Het aanbrengen van zonnepanelen kan landschappelijk en ruimtelijk impact hebben. Om deze impact te verkleinen kan het nodig zijn om aanvullende maatregelen te treffen. Dit nemen we mee in onze afwegingen bij vergunningverlening.

We hebben in Nuenen al heel veel woningbouwplannen. De ambtelijke capaciteit is begrensd. Dit betekent dat we niet alles direct kunnen oppakken. Ook de raad en de coalitiepartijen beseffen dit. In de raadsagenda en het coalitieprogramma is een prioritering opgenomen. Op basis daarvan zetten we qua inbreiding en transformatie in eerste instantie in op de realisatie van het project Vinkenhofjes. Daarnaast onderzoeken we welke kansen er voor nieuwe woningbouw in Nederwetten en Gerwen zijn in relatie tot de aanwezige accommodaties. Dit wordt een participatief traject. Als het onderzoek een vervolg krijgt, zal naar verwachting aanvullend budget nodig zijn. Daar is in deze begroting geen rekening mee gehouden.

In tweede instantie voeren we de bestaande afspraken met ontwikkelaars/initiatiefnemers van nieuwbouwplannen uit binnen de beschikbare ambtelijke capaciteit. Bij krapte aan ambtelijke capaciteit worden projecten geprioriteerd en/of gefaseerd. We werken in dit verband aan projecten Nuenen-West, Kloostertuin, Parkstraat-Voirt, Wederikdreef, Kapperdoes, Panta Rhei, Vrouwkesakker, Emmastraat en Lyndakkers, en een aantal initiatieven die in 2021 al in de vooroverlegfase zitten.

In derde instantie nemen we binnen de beschikbare capaciteit nieuwe woningbouwplannen in behandeling die naar aard en omvang gefaciliteerd kunnen worden. 

De inbreidingslocatie de Kloostertuin is een unieke locatie in het hart van Nuenen. We willen op deze locatie een duurzame ontwikkeling die kwaliteit toevoegt aan het centrum en voorziet in meerdere functies waaronder wonen en groen. Als eerste stap in deze ontwikkeling doen we onderzoek naar woningbouwprogrammering in relatie met grondopbrengsten en (exploitatie)kosten en nemen we een besluit over de kaders voor de ontwikkeling van de Kloostertuin. Ook gaan we, zoals in het coalitieprogramma is vastgelegd, onderzoeken of gelet op de woningprogrammering het mogelijk en rendabel is om Koude Warmte Opslag toe te passen op deze locatie, eventueel in combinatie met de renovatie van het Klooster. Hiervoor is budget opgenomen in de begroting.

We gaan vanuit ruimtelijk oogpunt meer regie voeren op de ontwikkelingen in het centrum van Nuenen in het belang van (leefbaarheids-)kwaliteit en (economisch) functioneren van het centrum (zie ook programma 7), zoals is opgenomen in het coalitieprogramma. Hiertoe actualiseren we naar verwachting pas in 2023 de Centrumvisie uit 2010 en stellen een toetsingskader op, zodat door de gemeente gewenste ontwikkelingen die geïnitieerd worden door derden (o.a. vastgoedeigenaren), getoetst en gefaciliteerd kunnen worden. De geactualiseerde centrumvisie en het toetsingskader moeten bijdragen aan de opgave in de omgevingsvisie om het centrum van Nuenen nog aantrekkelijker te maken en aan de opgave conform hetgeen over het centrum is opgenomen in de structuurvisie Wereld van Van Gogh. Bij het actualiseren van de centrumvisie 2010 en het opstellen van het toetsingskader doorlopen we een participatietraject. Voor dit alles zijn budgetten opgenomen in programma 7 van deze begroting.