Vanuit het woonbeleid zetten we in op het verduurzamen van bestaande woningen door het instrument Stimuleringslening, waarmee inwoners hun woning levensloopbestendig en/of duurzamer kunnen maken. Nieuwbouwwoningen dienen energieneutraal te zijn. Voor woningcorporaties maken we een uitzondering. Zij kunnen ook Bijna energieneutraal-woningen bouwen. Verder maken we in de Prestatieafspraken met de woningcorporaties afspraken over duurzaamheidsmaatregelen in de bestaande woningvoorraad.

Vanuit het duurzaamheidsbeleid zetten we in op verschillende wegen om de huidige woningvoorraad te verduurzamen, zoals ook in het coalitieprogramma is aangegeven. Voor de particuliere woningeigenaren en huurders wordt ingezet op het verduurzamen van de woning door in te zetten op isoleren, afkoppelen van gas en aanbrengen van zonnepanelen.  

Daarnaast speelt ook gedragsverandering een belangrijke rol in het besparen van energie. De energiecoaches van het Energiehuis Slim Wonen kunnen woningeigenaren en huurders hier in adviseren. De energiecoaches worden zoveel mogelijk gefaciliteerd door de gemeente en het Energiehuis Slim Wonen om deze rol goed te kunnen vervullen. Zo wordt er een voorlichtingscentrum (met tentoonstelling van technieken) ingericht dat inwoners voor advies kunnen bezoeken. Voor dit alles is een budget van € 40.000 opgenomen in programma 6 van deze begroting dat ten laste wordt gebracht van de bestemmingsreserve Klimaatmiddelen Rijk.

Vanuit de communicatiestrategie 'Nuenen in Stroomversnelling' worden Nuenenaren op verschillende wijzen (online, via kranten, of bijeenkomsten) geïnformeerd over energiebesparingstips, het energieloket en mogelijke subsidies/financieringsopties. Daarnaast wordt bekeken bij welke projecten we vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 kunnen aansluiten om onze inwoners nog verder te helpen in het verduurzamen van de woning. Daarnaast zullen specifiek in Gerwen en de wijk Boschhoeve inwoners worden begeleid in het proces naar het aardgasvrij maken van de woning (als uitvoering van de transitievisie warmte). Van deze aanpakken willen we het komende jaar leren en vervolgens kijken hoe we deze aanpakken kunnen toepassen in andere wijken in Nuenen.

Tot slot leiden de hoge energieprijzen er toe dat een aantal van onze inwoners hun energierekening niet meer kunnen betalen. Vanuit het Rijk zijn er middelen toegekend voor het beperken van de gevolgen van energiearmoede. Hiertoe wordt samen met betrokken stakeholders een plan van aanpak gemaakt dat op korte termijn (naar verwachting vierde kwartaal 2022 dan wel eerste kwartaal 2023) uitvoerbaar is.