Eind 2020 heeft de raad de participatienota vastgesteld. De afgelopen jaren is veel te doen geweest rondom participatie(trajecten). Niet iedereen had dezelfde verwachtingen en er was geen eenduidig beeld bij participatie(trajecten). Op verzoek van de raad zijn in 2022 enkele participatietrajecten geëvalueerd door een onafhankelijk extern bureau om hieruit lering te kunnen trekken. Dit evaluatieproces is op het moment van het opstellen van de begroting nog niet afgerond. 

Binnen de ambtelijke organisatie is een werkgroep geformeerd die actief bezig is met het onderwerp participatie. We willen het beleid actualiseren en onze participatie-werkwijze verder ontwikkelen waarbij de uitkomsten van de externe evaluatie worden betrokken. Daarbij willen we de inzet van het instrument participatie breed uit rollen binnen de ambtelijke organisatie en ook de raad hierin meenemen. In 2022 stellen we een plan op om te komen tot een aanpak om binnen projecten de inzet, het doel en de vorm van participatietrajecten te bepalen en hoe dit vervolgens georganiseerd kan worden. Dit plan willen we in 2023 uitvoeren met als doel participatie breed in de organisatie in te bedden en daarop te blijven reflecteren en leren. Wij verwachten dat als gevolg daarvan trajecten meer transparant zijn en effectiever doorlopen kunnen worden. Hiervoor is een budget van € 50.000 opgenomen in deze begroting.

De raad vindt het ook belangrijk om de jeugd te betrekken bij de politiek. De jeugd heeft immers de toekomst en besluiten die nu worden genomen, kunnen op de lange termijn gevolgen voor hen hebben. In 2022 is een beeldvormende sessie geweest in het kader van het BOB-model. Dit moet een vervolg krijgen. Wij zijn van plan om samen met jeugdigen te onderzoeken hoe wij vorm zouden kunnen geven aan jeugdparticipatie passend bij de behoefte die er onder jeugdigen is. We verwachten in 2023 met een concreet voorstel te kunnen komen. Wij sluiten niet uit dat voor de uitvoering aanvullend budget nodig is. In deze begroting is hiermee geen rekening gehouden.