In onze omgevingsvisie komen alle beleidsvelden die met ''de fysieke leefomgeving" te maken hebben samen. De hoofdlijnen uit de drie separate structuurvisies voor Gerwen, Nederwetten en Nuenen Zuid zijn hierin verwerkt. In de (omgevings)programma’s die volgen uit de omgevingsvisie worden de doelen uit de omgevingsvisie waar mogelijk gekwantificeerd ten behoeve van monitoring. Ook de toepassing van zogenoemde omgevingswaarden zal hierbij worden onderzocht. Dit voor het objectief en meetbaar vaststellen van de omgevingskwaliteit in relatie tot gezondheid. In het kader van de uitvoering van het wijkgericht werken, zoals opgenomen in de Kadernota 2022, gaan wij ons oriënteren op een aanpak waarbij het ruimtelijke en het sociale domein worden geïntegreerd.

We werken mee aan ontwikkelingen die bijdragen aan het verwezenlijken van de ambities en doelstellingen uit de omgevingsvisie. Er wordt gewerkt vanuit het ja-mits principe in plaats van het nee-tenzij principe. Zo wordt uitvoering gegeven aan onder andere de projecten van Helpt Elkander, zoals Vinkenhofjes en Wederikdreef, projecten van ontwikkelaars, zoals Park-Voirt en Kapperdoes en projecten waarbij wij betrokken zijn vanuit onze grondpositie, zoals de Mijlpaal (inclusief het gezondheidscentrum) en de Emmastraat. Daarnaast gaat veel aandacht uit naar het project Nuenen-West. Zo wordt onder ander bezien of het mogelijk is om tijdelijke woningen te realiseren in het plangebied nabij tuincentrum Coppelmans. We onderzoeken of er eerder dan gepland gestart kan worden met de 3e fase en of de achterstanden in de realisatie van nieuwe woningen ingelopen kunnen worden en mogelijk zelfs versneld kan worden.  Tot slot willen we plannen voor de Kloostertuin ontwikkelen en onderzoeken we of de 2e fase van Gerwen ZO eerder dan gepland ter hand kan worden genomen.

Om de leefbaarheid van Nederwetten in stand te houden en te verbeteren willen we het mogelijk maken om woningen toe te voegen. Voor de korte termijn voorziet het woningbouwproject Hoekstraat-Eikelkampen hierin. Om het toevoegen van woningen op de langere termijn niet te laten stagneren, willen we in 2022, mede op initiatief van de dorpsraad en in lijn met de omgevingsvisie, samen met een aantal stakeholders onderzoek doen naar de bouwmogelijkheden binnen Nederwetten. Met de dorpsraad Gerwen willen we in gesprek gaan over de door hen opgestelde visie 'Gerwen in 2029'.

In de Kadernota 2022 is opgenomen om een integrale visie voor het centrum van Nuenen op te stellen. Op dit moment verkennen we samen met een groep van stakeholders in het gebied rondom de Parkstraat en De Smidse of we tot een gezamenlijk ontwikkelinitiatief kunnen komen en of dat financieel haalbaar is. In 2022 verwachten we concrete ontwikkelplannen van en door deze groep van stakeholders in behandeling te kunnen nemen, waarmee voor dit (winkel)gebied van het centrum een kwalitatieve en integrale invulling gegeven wordt aan het Programma Centrum.

We stellen kaders op met betrekking tot Grootschalige Opwek van Zonne- en Windenergie en Ruimte voor Ruimtewoningen.  We gaan met de raad in gesprek over de te ondernemen vervolgstappen om te komen tot een Nota Hoger Bouwen en zullen daar in de nieuwe bestuursperiode uitvoering aan geven. Voor het woongebied Nuenen Zuidoost wordt een reparatie (bestemmings-)plan opgesteld. In de regio blijven wij actief participeren in de Meerjarenplanning Infrastructuur, Ruimte en Transport ‘Verstedelijking en bereikbaarheid Brainport Eindhoven’ en de Planstudie Bundelroutes.

De implementatie van de Omgevingswet richt zich op opleidingen voor de medewerkers, het herinrichten van processen en het omvormen van de monumentencommissie en het Team Ruimtelijke Kwaliteit tot één gemeentelijke adviescommissie. Ruimtelijke ontwikkelingen maken we tot 1 juli 2022 mogelijk met behulp van bestemmingsplannen. Vanaf 1 juli 2022 worden hiervoor omgevingsplannen in procedure gebracht.