We willen de bestaande woningvoorraad energiezuiniger en levensloopbestendiger krijgen. Daarvoor is de woningeigenaar of woningbouwcorporatie verantwoordelijk en heeft de gemeente primair een informerende/faciliterende rol. Het uitvoeringsplan duurzaamheid wordt in 2022 geactualiseerd. Vanuit dit uitvoeringsplan informeren en stimuleren we ook in 2022 particuliere woningeigenaren om actief aan de slag te gaan met het verduurzamen van de eigen woning. Daarnaast ontwikkelen we Wijkuitvoeringsplannen om kansrijke wijken of buurten in de toekomst duurzaam te verwarmen.

In 2021 zijn financiële arrangementen voor het levensloop besteding maken van woningen (blijverslening, verzilverlening) opengesteld. Ook in 2022 geven we hier uitvoering aan.

Conform de Regionale Visie op Wonen (SGE) moeten alle nieuwe woningen energieneutraal worden opgeleverd. We toetsen woningbouwontwikkelingen aan de Brainport Principes. Nieuwe appartementen moeten geschikt zijn voor bewoning door alle leeftijdsgroepen (levensloopgeschikt) en dus ook door ouderen of mensen met een lichte zorgvraag.

We blijven inzetten in op differentiatie van het woningaanbod om onze doelgroepen te bedienen en doorstroming op gang te brengen, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw. Bij nieuwbouwprojecten waarbij woningen in het goedkope koopsegment worden gerealiseerd (< € 200.000,-) kijken we of we een antispeculatiebeding of zelfbewoningsplicht kunnen toepassen. We kijken of kavels die in verkoop zijn, vanuit de gemeente kleiner kunnen worden gemaakt.

Onze inwoners wonen met veel plezier in onze gemeente. We hebben een actieve gemeenschap met een rijk verenigingsleven en een goed voorzieningenniveau. Maar om dat zo te houden is meer nodig dan het bouwen en onderhouden van woningen. Net zo belangrijk is het investeren in een leefbare en levensloopgeschikte woonomgeving. We starten een pilot waarbij een integrale (datagedreven) analyse wordt gemaakt van de verschillende fysieke en sociale aspecten van leefbaarheid en vitaliteit, inclusief een doorkijk naar de toekomst: welke acties zijn nodig om de vitaliteit te behouden / versterken? En vooral: hoe kunnen we bewoners faciliteren om hierin het initiatief te nemen? We starten door bestaande data vanuit diverse domeinen en organisaties bij elkaar te leggen en met betrokken partijen tot een gezamenlijke analyse te komen.

We verwachten in 2022 te kunnen starten met de realisatie van de 1e fase van de uitvoering van de Wereld van Van Gogh: de herinrichting van de openbare ruimte rondom het Van Gogh kerkje, park Houtrijk en de ‘gemeentevijver’. Daarnaast verwachten we in 2022 de omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor de uitbreiding van Vincentre.

Onze inspanningen met betrekking tot Van Gogh Nationaal Park en het ‘Opwaarderen bedrijventerreinen en winkelvoorzieningen’ hebben we opgenomen in programma 7 .

In 2022 werken we samen met onze buurgemeenten, natuurorganisaties en het waterschap verder aan het realiseren van het Natuurnetwerk Brabant onder de naam 'Dommeldal uit de Verf'. In 2022 wordt verder gegaan met het benaderen van grondeigenaren met de vraag of zij zelf natuur wensen te ontwikkelen of dat zij hun grond willen verkopen waarmee een van de partners de natuur realiseert.