Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. Vanaf dat moment zijn gemeenten verantwoordelijk voor het gehele inburgeringsproces van vergunninghouders. Dit betekent een overheveling van taken naar gemeentelijk niveau, zowel uitvoerende taken op verschillende leefdomeinen van de statushouder als de regisserende taak ten aanzien van het gehele inburgeringsproces. Vanuit het Rijk krijgen we hiervoor budget. De gemeente Nuenen heeft qua aantallen vergunninghouders niet het volume om een geheel stelsel zelfstandig op te zetten. Daarom werken we met anderen samen.
Om kwalitatief goed onderwijs te kunnen waarborgen, is samenwerking en gezamenlijke inkoop in de regio noodzakelijk. Vanaf 1 januari 2022 hebben we een inburgeringsaanbod voor inburgeraars die vanaf dan in Nuenen wonen. Dit inburgeringsaanbod bestaat uit workshops over de Nederlandse normen en waarden, werken en leven in Nederland en een wettelijk verplichte periode van financieel ontzorgen (inclusief hulp bij financiële zelfredzaamheid). Verder zijn er drie leerroutes:

  1. Onderwijsroute: deze route bereidt inburgeraars voor op instroom in het Nederlandse beroeps- en hoger onderwijs. Hier is sprake van een versneld schakeljaar.
  2. B1 route: gericht op het beheersen van de Nederlandse taal op B1 niveau. Dit is het niveau om in de maatschappij goed mee te kunnen doen, te kunnen werken of een opleiding te kunnen volgen.
  3. Z-route: de zelfredzaamheidsroute is gericht op het beheersen van de taal op minimaal A1 niveau en op het zelfstandig kunnen meedoen in de Nederlandse samenleving.

Bij aanvang van het inburgeringstraject wordt met behulp van een Brede Intake en een onafhankelijke leerbaarheidstoets bepaald wat een passend aanbod is voor de inburgeraar.