Om onze opgaven te realiseren en een passend antwoord te hebben op (nieuwe) ontwikkelingen die op ons afkomen, is het nodig om met anderen samen te werken. Onder meer bij het mobiliteits- en bereikbaarheidsvraagstuk, de energietransitie en het beheersen van kosten binnen het sociaal domein is samenwerking met andere overheden noodzakelijk. Samenwerken biedt kansen, zoals het benutten van elkaars kennis, het elkaar helpen om gezamenlijk opgaven te realiseren, het besparen van kosten, het aantrekken van rijksgelden naar de regio en het verkleinen van de kwetsbaarheid van de gemeentelijke organisatie. Daarom willen we ook in 2022 actief samen werken met anderen en waar kansen zich voordoen, deze benutten. Ook al betekent dit soms ook loslaten en/of water bij de wijn doen. Overigens werken we op veel meer dan alleen bovengenoemde beleidsterreinen samen met andere overheden, om op die manier onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk te ondersteunen en van dienst te zijn.
De maatschappij kijkt anders tegen de gemeentelijke overheid aan dan jaren geleden. De samenleving wil zelf een rol hebben en eist deze ook op. Dit zien wij ook. Inwoners nemen deel aan participatietrajecten, brengen hun reacties in tijdens inspraakprocedures, maken gebruik van hun recht om in te spreken in commissie- en raadsvergaderingen en dienen burgerinitiatieven in. Dit vraagt van ons als overheid een andere rolopvatting. Ook de samenleving is zoekende hoe aan deze rol een invulling te geven. De uitdaging in 2022 is hierover samen het gesprek aan te gaan. De aanvang van de nieuwe bestuursperiode zou een goed moment hiertoe kunnen zijn. Hoe hier vorm en inhoud aan kan worden gegeven, is aan het nieuwe gemeentebestuur.
In het kader van de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie is er ook aandacht voor 'samenwerken' als competentie en voor de invulling van een andere rolopvatting dan die van traditionele overheid.