De landelijke uitverkiezing Groenste gemeente is in 2018 voor de laatste maal georganiseerd. 

Bij prettig wonen en leven hoort een groene omgeving, daar hebben we continu aandacht voor. In onze ruimtelijke plannen houden we hier rekening mee: voor een goede inpassing van groen wordt ruimte gereserveerd en we leggen steeds meer de nadruk op (bio)diversiteit. Dit geldt niet alleen voor nieuwe plannen, maar we kijken ook naar het bestaande groen en mogelijkheden om dit te versterken door aandacht te hebben voor klimaat en biodiversiteit. De (beleids)medewerker groen wordt  steeds vaker om advies gevraagd en betrokken bij projecten en vraagstukken. Daarom is formatie-uitbreiding noodzakelijk. We willen zorgvuldig omgaan met de kwaliteit van het groen, zoals ook is opgenomen in onze omgevingsvisie. De groen omgeving wordt hoog gewaardeerd door onze inwoners. Daarvoor wordt budget vrijgemaakt, zoals voor het (extra) onderhoud van de bomen in het Park en extra ambtelijke capaciteit. Daarnaast willen we  in samenwerking met onze buurgemeenten Son en Breugel en Geldrop-Mierlo nadrukkelijker invulling geven aan onze identiteit waar het gaat om een groene, rustige omgeving. Het gebied tussen Helmond en Eindhoven is voor inwoners van de regio bij uitstek een gebied waarin gerecreëerd kan en hiermee van toegevoegde waarde voor de regio. Daarom zijn onze inspanningen erop gericht om het gebied als zodanig te behouden voor de toekomst en  waar mogelijk te versterken.  Dit doen wij onder andere door in regionale studies, zoals  het MIRT-onderzoek, en planontwikkeling, zoals Nationaal Park Van Gogh en Gulbergen, aandacht te vragen voor  het landschap.

De bewustwording vergroten we door actuele thema’s aan te halen en hier regelmatig over te communiceren. Door gebruik te maken van een communicatiekalender worden inwoners op de hoogte gehouden van actuele thema’s. Hierdoor verwachten we dat de bewustwording toe neemt. 

Met deze begroting zetten we in op het in stand houden van de huidige kwaliteit en maken we beleidsmatig een pas op de plaats. In de Kadernota 2022 is aandacht gevraagd voor de kwaliteit van het openbaar groen en in het bijzonder voor de gehanteerde kwaliteitsniveaus. Daarom is in september 2021 met een aantal leden uit alle raadsfracties een rondgang gemaakt door de gemeente om meer beeld te krijgen bij bepaalde kwaliteitsniveaus. Mocht blijken dat de wens tot nieuw beleid blijft bestaan, dan is het aan het nieuwe gemeentebestuur om dit op te pakken.