De maatschappelijke participatie in Nuenen is hoog. Dit komt onder andere door het rijke verenigingsleven. Daarom blijven we door middel van het gemeentelijk subsidiebeleid verenigingen en ouderenbonden stimuleren. Hiervoor worden in het kader van subsidie onder andere middelen beschikbaar gesteld voor:

  • Activiteiten in het kader van een dementievriendelijke gemeente (uitvoering nota Dementievriendelijk Nuenen 2021-2025);
  • Ondersteuning van mantelzorgers, via het mantelzorgsteunpunt (uitvoering nota Mantelzorg 2021-2025);
  • Ondersteuning van vrijwilligers(organisaties) via het steunpunt vrijwilligerswerk;
  • Het activeren van mensen die al lang een uitkering krijgen of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, bijvoorbeeld via werkzaamheden in werkwarenhuis 't Goed;
  • Diverse sociale projecten zoals fietsmaatje en automaatje.

We werken bij de beleidsontwikkeling en uitvoering zoveel mogelijk samen met groepen inwoners. Concrete voorbeelden hiervan zijn de werkgroep Mantelzorg en de werkgroep Dementievriendelijk Nuenen. Deze werkgroepen bestaan uit diverse inwoners, ervaringsdeskundigen en professionals. Met deze manier van werken komen we tot beleid dat meer aansluit bij de behoeften van onze inwoners en opereren we veel doeltreffender. Deze werkwijze zetten we dan ook de komende jaren voort. 

We hebben in het kader van de coronapandemie extra activiteiten voor jongeren georganiseerd, mede door de inzet van jongerenwerkers. We blijven deze (maatwerk) aanpak hanteren, zolang dit nodig is.  Bovendien willen we proberen meer jongeren ten opzichte van nu te bereiken en hen stimuleren om meer mee te doen. Zie voor nadere toelichting doelstelling 4. 

Om de onderwijsparticipatie van Sinti-jongeren te bevorderen neemt de gemeente Nuenen deel aan een 3-jarige landelijke pilot. De pilot richt zich op extra inzet om schoolverzuim binnen deze groep jongeren te voorkomen en hulp te bieden bij overgangen naar vervolgonderwijs en werk. Door te praten met samenwerkingspartners en met belangrijke sleutelfiguren binnen de Sinti-gemeenschap, worden ingangen gezocht om deze jongeren te bereiken. Daarnaast besteden we aandacht aan preventie door middel van een voorleesproject aan jonge kinderen. Dit bevordert kansengelijkheid in het onderwijs. 

Binnen de Sinti-gemeenschap wordt bovengemiddeld veel mantelzorg verleend. We hebben het afgelopen jaar huisbezoeken afgelegd om de mantelzorgers te wijzen op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning. Dit blijven we ook het komende jaar doen. Zo voorkomen we overbelasting en stimuleren we daarnaast maatschappelijke participatie. We werken hierbij samen met het Steunpunt Mantelzorg.