4. Versterken van de toeristische aantrekkingskracht

Nuenen heeft met het erfgoed van Van Gogh, de ligging in het Van Gogh National Park en het Vincentre grote toeristische trekkers. We werken samen met de Van Gogh Heritage Foundation, Van Gogh Village Nuenen en andere Van Gogh-gemeenten om dat erfgoed te beschermen en te benutten. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de Van Gogh-beleving in het dorp en de profilering van het dorp. De ruimtelijke vertaling hiervan is beschreven in de structuurvisie De Wereld van Van Gogh. De uitvoering van De Wereld van Van Gogh is opgenomen in programma 5.
Tegelijkertijd is Nuenen meer dan Van Gogh. In 2021 is gestart met de positionering en een propositie voor Nuenen als opmaat naar een uitvoeringsprogramma voor Villagemarketing. Hierbij wordt een vertaling gemaakt naar verschillende doelgroepen en de regio. In 2022 wordt een rapport opgeleverd en gaan we vervolgstappen bepalen en zetten.
In 2021 zijn we begonnen met analyses ter voorbereiding op een toeristisch en recreatief beleid. Een stakeholdersanalyse, vraag- en aanbodanalyse en draagkrachtanalyse dienen als uitgangspunt. Samen met de propositie en positionering, maar ook de omgevingsvisie zijn dit de bouwstenen voor het op te stellen toeristisch en recreatief beleid. Na de afronding van de analyses in de eerste helft van 2022, wordt in de tweede helft van 2022 vervolg gegeven aan het opstellen van een toeristisch en recreatief beleid inclusief uitvoeringsprogramma. Onze deelname aan het regionale platform (toeristische website) valt onder andere onder dit uitvoeringsprogramma. Het regionale platform volgt uit de regionale ambitie om ons als regio te profileren, maar draagt ook bij aan de positionering van Nuenen zelf. We maken daarbij gebruik van de propositie die in 2022 wordt bepaald.
In 2021 is de toekomststrategie “Groots, een hoogstaand en toegankelijk voorzieningen aanbod in het Stedelijk Gebied Eindhoven” vastgesteld die in 2022 gaat leiden tot een uitvoeringsprogramma. Het strategiedocument gaat uit van 3 pijlers, te weten: versterken van voorzieningen en aanbod, werken aan gezamenlijke kaders en financiering en het opstarten van samenwerking en vergroten slagkracht.
We hebben Dagstrand Enode opengesteld als ‘niet-ingerichte zwemplas’. Dit is een tijdelijke situatie voor drie jaar. In 2022 gaan we door middel van participatie vorm geven aan de uitgangspunten voor de aanbesteding van een nieuwe exploitant en brengen we in beeld welke aanpassingen/acties hier voor nodig zijn.
In 2022 werken we verder aan het uitvoeren van het Masterplan van het Van Gogh Nationaal Park. Hierbij worden ontwerpopgaven vanuit het landschappelijke systeem opgepakt. In ruimtelijke opgaven staat de versterking van natuur en landschap voorop. Dit zien we terug in het verstedelijkingsakkoord waaraan binnen de samenwerking Stedelijk Gebied Eindhoven wordt gewerkt. Het masterplan kent vier ontwikkellijnen:
- Natuur, landschap en erfgoed;
- Duurzame landbouw;
- Natuur tot in het hart van het dorp.
- Duurzaam toerisme.
De besluitvorming door het ministerie van LNV over het toekennen van de status Nationaal Park Nieuwe Stijl is, vanwege de benodigde wetswijziging, voorzien in 2023.
In 2022 gaan we verder met het opstellen van een cultuurhistorische waardenkaart waarmee de waarden op gebied van erfgoed beter inzichtelijk worden. Naast monumentale gebouwen gaat het ook om archeologie, landschap en oude verkavelingsstructuren.