Wij verwachten dat ongeveer 12,5% van de jeugdigen uit onze gemeente in 2022 gedurende een langere of kortere periode een beroep zal doen op geïndiceerde jeugdhulp. Dit baseren we op de ervaringen van de afgelopen jaren. Het gaat dan om zowel lichte als zware vormen van hulp. Door eventuele problematiek vroeg in beeld te brengen, proberen we tijdig in te grijpen om erger te voorkomen. Bij de beoordeling van aanvragen wordt steeds gekeken wat jeugdigen, hun ouders en hun netwerk zelf kunnen doen. We hebben oog voor normaliseren in plaats van problematiseren. Wanneer een indicatie voor jeugdhulp wordt afgegeven, monitoren we de inzet door regelmatig te evalueren en, indien nodig, bij te stellen.

In samenwerking met elf gemeenten kopen we ook in 2022 de meeste vormen van jeugdhulp collectief in. De zwaardere vormen van jeugdhulp worden in de regio Zuidoost-Brabant of als landsdeel ingekocht. Door deze inkoop zijn alle vormen van jeugdhulp beschikbaar voor onze jonge inwoners. Het CMD kan hiermee maatwerk leveren.

Vanuit het Rijk ontvangen we middelen voor compensatie van de uitgaven voor jeugdhulp. Deze middelen worden onder andere ingezet om wachtlijsten bij het CMD terug te dringen en eventueel de hogere kosten voor inzet jeugdhulp te compenseren. Ook de aanstelling van een gedragswetenschapper die de kwaliteit van de jeugdzorg waarborgt, is een waardevolle aanvulling binnen het CMD en kan vanuit de te ontvangen rijksmiddelen worden betaald.

In het kader van vroegsignalering wordt een pilot gestart op twee basisscholen. In het kader van deze pilot is één dag per week een medewerker van het CMD aanwezig in de school. We willen met deze pilot onderzoeken of door aanwezig te zijn op school het aantal aanvragen om jeugdhulp en/of het aantal verwijzingen via de huisarts afneemt.