We blijven inzetten op het uitbreiden van de sociale huurvoorraad voor iedereen die op zoek is naar betaalbare huisvesting.  Daarbij hebben we ook  oog voor specifieke doelgroepen, zoals mensen die uitstromen uit beschermd wonen, kwetsbare jongeren in de jeugdzorg of die hieruit stromen, jongeren die nog niet veel geld te besteden hebben en vergunninghouders. Om in de behoeften te voorzien worden tot 2030 minimaal 325 sociale huurwoningen (netto) aan de woningvoorraad toegevoegd. Dit is ook een belangrijk thema in de jaarlijkse prestatieafspraken met corporaties. We faciliteren de herontwikkeling van de Vinkenhofjes en doorlopen de procedures voor het bestemmingsplan  en omgevingsvergunning voor de locatie Wederikdreef. Beide projecten van Helpt Elkander.

Bij nieuwbouwprojecten hanteren we het uitgangspunt dat minimaal 30% in het sociale segment (huur of koop) wordt gerealiseerd. Om nieuwbouw in het sociale segment voor lange tijd voor dit prijssegment te behouden, stellen we een minimale instandhoudingstermijn in: voor sociale huur geldt een instandhoudingstermijn van 20 jaar, bij sociale koop geldt een termijn van minimaal 5 jaar.  Onder deze condities wordt het woningbouwproject Hoekstraat-Eikelkampen van een ontwikkelaar ontwikkeld. Ook is er in Nuenen een subsidieregeling voor sociale volkshuisvesting. 

De komende jaren willen we tot een substantiële afname van de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning komen. Dit vergt eerst nadere cijfers en duiding. Samen met corporaties gaan we de woonlasten van huurders in de corporatie- en particuliere sector scherper in beeld brengen en waar nodig maatregelen nemen. 

Vanuit de regio (SGE) wordt gewerkt aan de pilot standaard sociale huurwoning (woonST). Deze willen we in 2022 ook in Nuenen toepassen.