De Wmo-consultenten, de jeugdconsulenten en de praktijkondersteuners GGZ spelen een belangrijke rol als het gaat om het gebruik van algemene voorzieningen. Zij stimuleren inwoners om andere mogelijkheden te benutten, voordat een beschikking voor een Wmo-voorziening of jeugdhulp wordt afgegeven. Samen wordt er gekeken of door een netwerk van mantelzorgers en/of vrijwilligers in te schakelen (deels) tegemoet kan worden gekomen aan de hulpvraag. Hierbij letten we wel op een goede balans tussen draagkracht en draaglast. We willen voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. In de nieuwe nota Mantelzorg 2021-2025 gaan wij  er vanuit, dat het budget structureel wordt verhoogd met € 10.000,- om mantelzorgers extra te kunnen ondersteunen. Daarnaast willen we onze waardering blijven uitspreken door middel van het jaarlijkse mantelzorgcompliment en de mantelzorgdag. Samen met het Steunpunt Mantelzorg willen we de mogelijkheid onderzoeken om studerende mantelzorgers te ondersteunen of te compenseren. Studerende jonge mantelzorgers hebben vaker een hogere studieschuld wegens studievertraging en het mislopen van inkomsten (geen bijbaan). In 2022 voert het Steunpunt Mantelzorg een tevredenheidsonderzoek uit onder mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Het tevredenheidsonderzoek geeft ons tussentijds de mogelijkheid om de uitvoering van het mantelzorgbeleid te verfijnen en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

In de nota Dementievriendelijk Nuenen 2021-2025 maken we werk van het herkennen en erkennen van inwoners met dementie en hun naasten. We willen onze gemeenschap dementievriendelijk maken, zodat inwoners met dementie zo lang mogelijk naar vermogen mee kunnen (blijven) doen binnen onze gemeenschap. We maken hierbij de verbinding met het mantelzorgbeleid.

Om het uitvoeringprogramma dat in het kader van het Lokaal Sportakkoord Nuenen is opgesteld te realiseren, werken we vol energie samen met sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven. In het kader van dit programma worden ook in 2022 allerlei activiteiten georganiseerd. Door formatie uitbreiding bij de afdeling Samenleving (zie programma 1) kunnen we onder meer hieraan actief bijdragen.

Net als voorgaande jaren kunnen onze oudere inwoners een beroep doen op de vrijwillige ouderenadviseurs (VOA's). Zij zijn een belangrijke spil in de informatievoorziening richting onze oudere inwoners over voorzieningen en mogelijkheden speciaal voor ouderen. Inwoners die de 80-jarige leeftijd bereiken, worden door ons actief benaderd met een aanbod van een felicitatie- en informatiebezoek van onze VOA's.

In februari 2021 is de nota Schuldhulpverlening vastgesteld. Hiermee is een keuze gemaakt voor de aanschaf van het RIS-systeem voor vroegsignalering. Vastenlastenpartners, zoals energie- en waterleveranciers, geven via het RIS-systeem betalingsachterstanden door. Deze signalen komen via het systeem bij de schuldhulpverleners binnen, zodat zij in staat worden gesteld om vroegtijdig en pro-actief inwoners te benaderen voor hulp of ondersteuning. Daarmee hopen we grotere schuldenproblematieken te voorkomen. De kosten van het systeem bedragen maximaal € 20.000,- per jaar. 

In de praktijk zijn algemene voorzieningen complementair aan de reguliere professionele zorg. Ook zonder dat er sprake is van een hulpvraag, kunnen onze inwoners gebruik maken van deze voorzieningen.