Het beleid van de Rijksoverheid en onze gemeente gaat er, net als voorgaande jaren, nog steeds van uit dat inwoners eerst kijken naar de eigen mogelijkheden binnen hun omgeving of netwerk. We doen hierbij een beroep op de eigen verantwoordelijkheid.

In 2016 is de nota beleid Sociaal Domein vastgesteld. De laatste actualisatie betreft de periode 2018-2021. Met een nieuwe bestuursperiode in het vooruitzicht is 2022 het moment om met een hernieuwde visie op het Sociaal Domein te komen. Voorafgaand aan het opstellen van deze visie is het goed om antwoord te krijgen op de vragen 'wat gaat er goed' en 'wat kan er verbeterd worden'. We gaan dus eerst evalueren om vervolgens de resultaten te verwerken in een hernieuwde visie. Gelijktijdig constateren we dat onze gemeente een steeds grotere groep ouderen kent die mogelijk specifieke behoeften heeft. Hierover zijn diverse onderzoeken gepubliceerd, maar het inzicht waar specifiek onze oudere inwoners behoefte aan hebben ontbreekt, zoals ook in de Kadernota 2022 is opgenomen. Daarom willen we hierin meer inzicht krijgen, zodat we zorgvuldige (beleids)afwegingen kunnen maken. Ook bij het opstellen van de hernieuwde visie op het Sociaal Domein willen we deze inzichten, naast de uitkomsten van de evaluatie en de wensen van de raad betrekken.
Wij houden er rekening mee dat ook nog in 2022 beperkende maatregelen gelden als gevolg van de coronapandemie. Daarom blijven we het komend jaar een beroep doen op de creativiteit en veerkracht van de Nuenense gemeenschap. We willen de sociale cohesie verder bevorderen, waardoor er ook daadwerkelijk mogelijkheden voor onze inwoners ontstaan om invulling te geven aan de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Hierbij willen we aansluiten bij de Kadernota 2022 waarin is aangegeven een pilot wijkgericht werken te willen starten waarbij een wijkregisseur integraal onderdeel is van de pilot. De ervaringen in deze pilot zouden vervolgens input moeten zijn om te komen tot nieuw beleid voor wijkgericht werken. Alvorens met een pilot te starten, willen we eerst met de commissieleden in gesprek gaan. Aan de hand daarvan willen we kijken hoe invulling aan een mogelijke pilot kan worden gegeven en welke kosten hieraan verbonden zijn. Het is vervolgens aan het nieuwe gemeentebestuur om met de pilot te starten. Voor nu is geen budget voor deze pilot opgenomen in deze begroting, omdat kosten pas bekend worden als duidelijk wordt hoe er invulling aan de pilot wordt gegeven.

Vanuit het sociaal domein maken we uitdrukkelijk de verbinding met het fysieke ruimtelijke domein. Dit komt tot uiting in de omgevingsvisie, waarin 'Gezondheid' als verbindende factor is benoemd. Met de omgevingsvisie willen we immers bijdragen aan een gezonde, vitale en veerkrachtige leefomgeving voor onze inwoners. Daarom is het van belang dat er voorzieningen, zoals onder meer multifunctionele ruimten, beschikbaar zijn en blijven in de kernen die kunnen dienen als ontmoetingsplaatsen voor alle doelgroepen. In het nieuwe accommodatiebeleid en bij actualisatie van beleid sociaal domein is hiervoor aandacht.