Het doel van de Participatiewet (vroeger: bijstand) is dat iedereen in staat gesteld wordt als volwaardig inwoner mee te doen en bij te dragen aan de samenleving. Daarbij wordt uitgegaan van het principe dat iedereen werkt naar vermogen, bij voorkeur in een reguliere baan. Het doel is economische onafhankelijkheid. Wanneer regulier werk niet mogelijk blijkt, is werken naar vermogen een alternatief. Dan denken we bijvoorbeeld aan gesubsidieerd werk, werk met behoud van uitkering of tegenprestatie, beschut werk of dagbesteding. De gemeente werkt om dit te bereiken intensief samen met Dienst Dommelvallei en de Werkvoorzieningsschap De Dommel (WSD).

De gevolgen van het coronavirus hebben een grote impact op de economie. Landelijk zijn vier scenario’s voor de bijstandsgroei in de komende jaren opgesteld. We hebben een landelijke rekentool gebruikt om een inschatting te maken van de mogelijke effecten van corona op het bijstandsvolume in onze gemeente. We gaan er vanuit dat de (extra) kosten in ieder geval grotendeels worden gecompenseerd door het Rijk; in het Rijksbudget voor bijstandsbetalingen of op een later moment via de vangnetregeling die het Rijk kent voor nadeelgemeenten. Dit neemt niet weg dat we mogelijke kosten in eerste instantie zelf moeten dragen (alvorens compensatie plaats vindt) en dat mogelijk een maximum van 10% van het meerdere als eigen risico voor rekening van de gemeente zelf komt. Vooralsnog wordt begrotingstechnisch met het aanvullend eigen risico op de BUIG in 2021 van € 125.338 als volgt omgegaan; er wordt 50% in de begroting opgenomen, zijnde een bedrag van € 62.500 en dit heeft betrekking op de periode tot 1 juli 2021. Eventuele financiële bijstellingen volgen in de loop van het jaar.

Om deze inkomstenverstrekking en begeleiding naar de arbeidsmarkt te organiseren is 0,75 fte extra nodig. Deze kosten zijn eveneens opgenomen in deze begroting bij programma 1. We zetten deze formatie-uitbreiding tijdelijk in en spelen in wanneer de arbeidsmarktontwikkelingen en de instroom gunstiger worden of gunstiger blijken te zijn. Onze verwachting is dat ook deze kosten worden gecompenseerd door het Rijk.

We gaan dus voor bovenstaande extra kosten in verband met de coronacrisis uit van een Rijkscompensatie vanuit de BUIG (bijstand) en de algemene uitkering (uitvoeringskosten). Deze inkomsten hebben we dan ook opgenomen in de begroting bij programma 8, het gaat om budgetneutrale consequenties voor de gemeentelijke begroting.