We willen inwoners en ondernemers meer zeggenschap geven over en verantwoordelijkheid geven in de keuzes, ontwikkelingen en uitvoering in hun leefomgeving. Dit betekent iets voor de rol van de raad, het college, de ambtelijke organisatie en de gemeenschap. We richten ons vooral op bewonersparticipatie. Hoe betrekken we inwoners en ondernemers zoveel mogelijk bij onze opgaven. Daar ligt een verantwoordelijkheid die wettelijk verankerd wordt in de Omgevingswet. Daarnaast staan we open voor bewonersinitiatieven die om overheidsparticipatie vragen.

Participatie is niet nieuw, ook niet in Nuenen. We hebben projecten gerealiseerd met inbreng van inwoners en gebruikers, zoals de Dassenburcht. Of zelfs door hen laten ontwikkelen, zoals het CPO project Esrand. We hebben beleid gemaakt met inwoners, zoals het bomenbeleidsplan. We willen participatie beter verankeren in onze organisatie en onze processen. We willen intern onze leerervaringen uitwisselen  om zo te stimuleren om tot een breed gedragen aanpak en begrippenkader te komen.  

Ondertussen blijven we vooral samen leren door te doen en te experimenteren. Dit doen we in projecten als Spelen en Bewegen, waar we ook in 2021 met een wijkgerichte aanpak plannen laten maken door bewoners. Maar we kijken ook met ondernemers en vastgoedeigenaren naar de opgaven uit de Omgevingsagenda om ons centrum nog mooier en aantrekkelijker te maken. Dit gesprek is gestart en krijgt een vervolg in 2021.

In 2021 willen we niet alleen offline participatie bevorderen, maar ook de mogelijkheden van online participatie verkennen. Hiertoe is budget opgenomen in deze begroting. Dit is mede vanwege onze verwachting dat we ook in 2021 rekening moeten houden met maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze twee methoden kunnen elkaar versterken. Bovendien kun je met online participatie een grotere en bredere groep inwoners bereiken. We hopen ook jongeren zo meer aan te kunnen spreken. We creëren een proeftuin voor online participatie voor Nuenen. In drie soorten casussen experimenteren we om online: input op te halen, plannen te toetsen en om een plan te maken met inwoners en ondernemers. Daarna volgt de keuze om al dan niet een platform te lanceren.