Wij verwachten dat ongeveer 13% van de jeugdigen uit onze gemeente in 2021 gedurende een langere of kortere periode een beroep op geïndiceerde jeugdhulp zal doen. Het gaat dan om zowel lichte als zware vormen van hulp. Door eventuele problematiek vroegtijdig in beeld te brengen, proberen we tijdig in te grijpen om erger te voorkomen. Bij de beoordeling van aanvragen wordt steeds gekeken wat jeugdigen, hun ouders en hun netwerk zelf kunnen doen. We hebben oog voor normaliseren in plaats van problematiseren. Wanneer een indicatie voor jeugdhulp wordt afgegeven, monitoren we de inzet door regelmatig te evalueren. 

In samenwerking met elf gemeenten kopen we de meeste vormen van jeugdhulp collectief in. De zwaardere vormen van jeugdhulp worden in de regio Zuidoost-Brabant of als landsdeel ingekocht. Door deze inkoop zijn alle vormen van jeugdhulp beschikbaar voor onze jonge inwoners. Het CMD kan hiermee maatwerk leveren. 

Om de uitgaven voor jeugdhulp te beheersen worden meerdere acties ondernomen. De belangrijkste maatregel is het normaliseren en zoveel mogelijk gebruik maken van eigen kracht en de algemene voorzieningen. Dit is  ook omschreven in de paragraaf 'Stimuleren dat inwoners eerst kijken naar eigen verantwoordelijkheid en die binnen sociaal netwerk'. Daarnaast kunnen de inzet van de praktijkondersteuners Jeugd van de huisartsen en het medisch verwijsprotocol positieve invloed hebben op de hoogte van de uitgaven. Tevens zetten we in op vroegsignalering, om op deze wijze zwaardere problematiek te voorkomen, waardoor de inzet van vaak duurdere hulp niet nodig is. Tot slot wordt actief gekeken of onderwijs in plaats van dagbesteding of uitstroom naar de Wet Langdurige Zorg mogelijk is.