3. Stimuleren van de contacten tussen inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en dorps- en wijkraden enerzijds en de gemeentelijke organisatie anderzijds
We willen weten wat er speelt bij inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, zodat we de 'goede dingen' voor Nuenen kunnen doen. Daarom vinden we het belangrijk om naar buiten te gaan. Wij willen bedrijven, maatschappelijke organisatie en evenementen bezoeken, voor zover hiertoe mogelijkheden zijn passend binnen de maatregelen die verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan. Daarbij streven we naar laagdrempeligheid, zodat inwoners, ondernemers en maatschappelijk organisaties zich vrij voelen om ook ons op te komen zoeken in het gemeentehuis en/of de raadszaal. Wij merken dat de Nuenense samenleving zich betrokken voelt bij de onderwerpen die op de politieke agenda staan. Dit blijkt uit het toenemende aantal insprekers bij raads- en commissievergadering en de belangstelling voor bijeenkomsten die worden georganiseerd in het kader van participatietrajecten, zoals in het kader van de omgevingsvisie en mobiliteitsvraagstukken. Wij omarmen dit en willen de Nuenense samenleving blijven uitnodigen om ons te voeden, zodat wij met de 'juiste' opgaven aan de slag gaan. Mochten ook nog in 2021 beperkende maatregelingen gelden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dan blijven wij zoeken naar gepaste mogelijkheden om met elkaar in verbinding te blijven offline en online.
De raad heeft al enkele keren de wens geuit om een jeugdraad in te stellen. Wij herkennen de wens om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Daarom hebben we een verkennend gesprek gehad met het Nuenens College om te bespreken welke mogelijkheden aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Hieruit bleek het animo voor een jeugdraad niet heel erg groot. Daarom willen we via het onderwijs aandacht vragen voor politiek door bijvoorbeeld een 'politieke dag' te organiseren in het kader van lessen over staatsinrichting/maatschappijleer. Daarnaast willen we jongeren meer gericht benaderen bij participatietrajecten waarin een onderwerp centraal staat dat voor hen interessant en relevant zou moeten zijn.
De dorps- en wijkraden beschouwen wij als een waardevolle adviseur. Daarom willen wij met hen blijven samenwerken, ieder vanuit zijn eigen rol. We spreken elkaar in ieder geval twee keer per jaar en de raden ontvangen periodiek de bestuurlijke agenda, zodat zij weten welke onderwerpen op de politiek agenda staan.