1. Stimuleren dat inwoners eerst kijken naar eigen mogelijkheden en die binnen hun sociaal netwerk
De wet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en hun omgeving/netwerk. In de praktijk betekent dit dat bij aanvragen voor maatwerkvoorzieningen bij ons Centrum voor Maatschappelijk Deelname (CMD) altijd eerst in onderling overleg onderzocht wordt welke mogelijkheden de cliënt zelf of binnen het eigen netwerk heeft alvorens tegemoet te komen aan de hulpvraag. Inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben, worden geacht steeds minder een beroep te doen op professionele organisaties. Ons uitgangspunt is dat zij zelf verantwoordelijkheid nemen en vooral gebruik maken van algemene voorzieningen die worden georganiseerd. Het gebruik van algemene voorzieningen wordt door de gemeente gestimuleerd en ondersteund. Mocht dit geen oplossing bieden voor degenen die niet kunnen meekomen en niet kunnen voldoen aan het principe van zelfredzaamheid, dan gaat de gemeente samen met hen op zoek naar maatwerkvoorzieningen. Dit geldt met name voor de meer kwetsbare inwoners die vaak niet deelnemen aan activiteiten en onvoldoende gebruik maken van algemene voorzieningen door gedragsproblematiek (GGZ), stress, financiële (on)mogelijkheden, onvoldoende taalbegrip en/of discriminatie. Het zijn deze inwoners die wel voor begeleiding en ondersteuning een beroep kunnen doen op de gemeente. Hiertoe maken we onder meer gebruik van software. Het contract met de huidige software leverancier is al maximaal verlengd. Daarom moet er een nieuwe aanbesteding plaats vinden. Hiertoe wordt een projectleider aangesteld. De kosten van deze projectleider worden gezamenlijk gedragen door de Dommelvallei organisaties.
Mogelijk dat als gevolg van het coronavirus we in 2021 nog steeds te maken hebben met beperkende maatregelen. Ook dan willen we ondersteuning en begeleiding blijven aanbieden. Wellicht lukt dit niet altijd op de gebruikelijke wijze en/ of overeenkomstig de wensen van de cliënt. Daarom zullen we ook in 2021 een beroep doen op de creativiteit en veerkracht van de Nuenense gemeenschap.
Binnen het fysiek ruimtelijke domein zijn we bezig met het opstellen van een omgevingsvisie. We willen met de omgevingsvisie bijdragen aan een gezonde en vitale leefomgeving voor onze inwoners. De inrichting van de openbare ruimte kan van invloed zijn op het elkaar ontmoeten en leren kennen en uitnodigen om te gaan bewegen. Dit alles kan de sociale cohesie bevorderen, waardoor er ook daadwerkelijk mogelijkheden voor onze inwoners ontstaan om invulling te geven aan de eigen verantwoordelijk en zelfredzaamheid. Daarom willen wij het sociaal domein uitdrukkelijk verbinden met het fysieke ruimtelijke domein en dit tot uitdrukking laten komen in de omgevingsvisie. Dit biedt kansen voor de Nuenense gemeenschap. We gaan er vanuit dat als gevolg van deze verbinding het beleid binnen het sociaal domein op onderdelen wordt herzien.