Omschrijving (toelichting)

Door versterking van zelfredzaamheid kan (zwaardere) zorg worden uitgesteld. Zelfredzaamheid kan helpen om de stijgende kosten van de langdurige zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden. We stimuleerden oudere inwoners om meer gebruik te maken van hun sociaal netwerk, slimme hulpmiddelen en collectieve zorg- en welzijnsvoorzieningen. Door versterking van het Wmo-loket zijn meer inwoners verwezen naar deze voorzieningen. Door de inzet van Wmo-voorzieningen zoals huishoudelijke hulp en woningaanpassingen konden inwoners langer thuis wonen. 

Vanaf 2023 ontvingen we een specifieke uitkering (SPUK) voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We hebben hiermee onder andere muziektherapie, een beweegdag voor Parkinsonpatiënten en een plan voor valpreventie bekostigd. 

Het voornemen om een woonzorgvisie op te stellen is opgenomen in het coalitieprogramma. In de woonzorgvisie wordt het beleid van de gemeente op het gebied van wonen en zorg, in het bijzonder voor ouderen, beschreven. Het betreft ook andere gemeentelijke verantwoordelijkheden als Wmo, accommodatiebeleid en voorzieningen in de openbare ruimte. In 2023 zijn grote stappen gezet richting het opstellen van een woonzorgvisie. Zo is er een woonzorganalyse opgesteld, deze vormt de basis van de woonzorgvisie. De analyse is in een beeldvormende bijeenkomst met de raad gedeeld. Bij het opstellen van de woonzorgvisie betrekken wij de Adviesraad Sociaal Domein, huisartsen, ouderenbonden, dorpsraden, cliëntondersteuners, woningbouwverenigingen en een afvaardiging van hun huurders, cliëntondersteuners, LEVgroep, vertegenwoordigers van ouders van jongeren met een zorgvraag, Oud-is-In, Woonzorg Nederland en BPD.

Er zijn voorbereidingen gedaan voor de opzet van de pilot Wijkgericht Werken in Gerwen en subsidie aanvraag voor Wijk-GGD. Beide processen zijn succesvol gegaan en starten in 2024.