Wet open overheid

In 2023 heeft de gemeente Nuenen wat betreft de implementatie van de Wet open overheid verschillende stappen gezet. De wet bestaat uit drie onderdelen. We bespreken per onderdeel wat er in 2023 is ondernomen. 


1. Actieve openbaarmaking 
In het kader van de implementatie van de actieve openbaarmaking op grond van de Wet open overheid hebben we ons het afgelopen jaar beziggehouden met een uitgebreide inventarisatie voor een eigen publicatieplatform. Eind 2022 berichtte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijkrelaties namelijk dat het landelijk platform dat hiervoor gerealiseerd zou worden niet doorgaat. Dat maakt dat bestuursorganen zelf een oplossing moeten realiseren voor het actief publiceren van hun Woo-informatie. Samen met de projectgroep en daarbij horende werkgroepen hebben we het afgelopen jaar gekeken naar mogelijke oplossingen voor zowel korte als lange termijn. 

Daarnaast zijn we ten behoeve van de actieve openbaarmaking bezig geweest met een impactanalyse van de informatiecategorieën uit de eerste fase. Deze analyse geeft ons een beeld van welke documenten er nu onder deze categorie vallen, en waar en in welke hoeveelheid deze zich binnen onze organisatie bevinden. Met die informatie zijn we ook aan de slag gegaan met de vraagstukken over de aanpassing van de sjablonen, processen en systemen voor de actieve openbaarmaking. In 2024 gaan we hiermee verder. Ook voor fase 2. 


2. Passieve openbaarmaking (Woo-verzoeken) 
In het kader van de passieve openbaarmaking hebben we ons het afgelopen jaar beziggehouden met het heroverwegen van de inrichting van het proces van de afhandeling van Woo-verzoeken. Er is een stroomschema opgesteld om de stappen en verantwoordelijkheden duidelijk weer te geven. Dit moet gaan helpen meer duidelijkheid te creëren over waar welke verantwoordelijkheden precies liggen en daarmee bijdragen aan het eigenaarschap wat betreft het proces. 
Daarnaast is er in 2023 een belangrijke stap gezet in de aanschaf van anonimiseringssoftware om de afhandeling van Woo-verzoeken aanzienlijk te vergemakkelijken. 


3. Het op orde brengen van de informatiehuishouding 
De informatiehuishouding wordt dagelijks verbeterd en daarvoor wordt het verbeterplan dat hiervoor door het college is vastgesteld ten uitvoering gebracht. Het college wordt daar separaat over ingelicht.
Tot slot brengt de Wet open overheid intern een verandertraject met zich mee. Er moet namelijk een bewustzijn gecreëerd worden onder medewerkers dat alle informatie waarmee zij werken die verband houdt met hun publieke taak, in beginsel openbaar is. Bovendien moeten zij bekend zijn met de doelen en werking van de wet om hier een juiste invulling aan te geven. Daarom is afgelopen jaar ook aandacht besteed aan de interne communicatiecampagne.