5. Verkeersveiliger woon- en leefomgeving

Afgelopen jaar zijn we gestart met de actualisatie van verkeersveiligheidsbeleid. Dit doen we o.a. op grond van verkeerstellingen en ongevalscijfers over 2024. Met een nieuwe module Verkeersveiligheid en actuele top-16 kunnen in de toekomst de meest onveilige locaties gerichter aangepakt worden.
Het BrabantVeiligheidsLabel (BVL) wordt toegekend aan scholen die zich actief inzetten voor verkeersveiligheid, gezondheid, milieu en ouderbetrokkenheid. Dit label is een initiatief dat scholen ondersteunt bij het verbeteren van verkeersveiligheid in en rondom de schoolomgeving.Scholen met dit label ontvangen jaarlijks subsidie na het indienen van een actieplan.In 2024 hebben drie basisscholen deze subsidie aangevraagd en ontvangen.
Daarnaast heeft één middelbare school de subsidie voor Total Traffic aangevraagd en uitbetaald gekregen. Deze subsidie is voor de extra gemaakte kosten voor het geven van verkeerseducatie.
In juni 2024 is een deel van de fietsroute Helmond-Eindhoven officieel geopend. Dit betreft het traject tussen Helmond en Eeneind, inclusief de Parallelweg in Eeneind. De beschikbare telgegevens voor dit traject laten een toename van ruim 40% zien. Op de Collseweg zijn tijdelijk snelheidsremmende maatregelen getroffen in het kader van de verkeersveiligheid. Het resterende deel van de route wordt naar verwachting begin 2026 opgeleverd, waarmee de volledige route gereed is.
Bij de Crijnsschool zijn grote palen geplaatst om de schoolzone beter af te bakenen. Bij de Dassenburcht is een extra voetgangersoversteekplaats (VOP) aangelegd voor een veiligere oversteek. Langs de Collseweg zijn op drie locaties verkeerskussens geplaatst om de verkeersveiligheid te verbeteren, waarvan één op Eindhovens grondgebied.
Elke twee maanden vindt overleg plaats met de Verkeersveiligheidsorganisatie Nederland (VVN) en de Fietsersbond om samen verder te werken aan verkeersveiligheid.