De Wet open overheid (Woo) ziet op openbaarmaking van publieke informatie. Het doel van de wet is om de transparantie van de overheid te verbeteren. Een transparante overheid draagt bij aan vertrouwen, verantwoording en participatie. De wet bestaat uit drie onderdelen. In deze paragraaf geven we per onderdeel aan welke stappen er in 2024 gezet zijn.
1. Actieve openbaarmaking
De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden. In 2024 zijn de eerste onderdelen die zien op actieve openbaarmaking in werking getreden. De andere onderdelen worden op een later moment gefaseerd ingevoerd.
De implementatie van de actieve openbaarmaking pakken we gezamenlijk op met de organisaties gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Son en Breugel en Dienst Dommelvallei binnen het project Wet open overheid.
Vanaf 1 november 2024 zijn we verplicht om de volgenden categorieën informatie actief openbaar te maken:
• Wetten en algemeen verbindende voorschriften
• Overige besluiten van algemene strekking
• Informatie over organisatie en werkwijze
• Bereikbaarheidsgegevens
Deze informatie is gepubliceerd in de Woo-index: https://organisaties.overheid.nl/woo. De Woo-index bevat een doorverwijzing naar de pagina’s waar de informatie te vinden is. Verder maken we gebruik van de website https://open.nuenen.nl om informatie actief openbaar te maken. We voldoen momenteel aan de wettelijke verplichtingen.
2. Passieve openbaarmaking (Woo-verzoeken)
In 2024 zijn er 34 Woo-verzoeken behandeld. De Woo-verzoeken hadden betrekking op zeer uiteenlopende onderwerpen. De beslissing op de Woo-verzoeken en de openbaargemaakte informatie dienen gepubliceerd te worden op https://open.nuenen.nl. Dit moet nog worden geactualiseerd.
3. Het op orde brengen van de informatiehuishouding
De informatiehuishouding wordt dagelijks verbeterd en daarvoor wordt het verbeterplan ten uitvoering gebracht.
De Woo brengt daarnaast een intern verandertraject met zich mee. In 2024 is er een actieve informatiecampagne gehouden om bewustwording te creëren onder de medewerkers dat informatie bij de uitvoering van een publieke taak in beginsel openbaar is. Ook is er geïnvesteerd in het bekendmaken van de doelen en de werking van de wet en het op een juiste manier invulling geven daarvan.