De griffie is in gesprek met enkele raadsleden over de invulling van de werkgroep GR-en om zodoende als raad meer grip te krijgen op gemeenschappelijke regelingen. Een concrete invulling is er nog niet. We zien wel dat gemeenschappelijke regelingen het steeds belangrijker vinden om raadsleden van de deelnemende gemeenten voorafgaand aan besluitvorming te betrekken en te informeren. Afgelopen jaar zijn er meer regionale bijeenkomsten (zowel fysiek als digitaal) voor raadsleden georganiseerd dan voorheen. Daarnaast heeft de Raadstafel21 Metropoolregio Eindhoven een meer adviserende rol gekregen richting het bestuur van de Metropoolregio Eindhoven. Daarom vinden de Nuenense raadsleden die deelnemen aan deze Raadstafel21, het belangrijk om de overige raadsleden te informeren over wat er is besproken. Dit heeft er toe geleid dat Terugkoppeling gemeenschappelijke regelingen een vast agendapunt is tijdens oordeelsvormende raadsavonden. Elk raadslid dat een regionale bijeenkomst heeft bijgewoond kan tijdens dit agendapunt zijn collega-raadsleden daarover informeren. Daarmee wordt gefaciliteerd dat raadsleden elkaar informeren over wat er speelt binnen gemeenschappelijke regelingen. Ook de collegeleden krijgen de mogelijkheid om tijdens dit agendapunt een terugkoppeling te doen uit AB- en/of DB-overleggen.

 

Als gevolg van een wijziging in de Wet gemeenschappelijke regelingen moesten alle gemeenschappelijke regelingen hun regeling wijzigen voor 1 juli 2025. Voor de meeste gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente Nuenen deelneemt is dit gelukt in 2024, met uitzondering van Blink en de Dienst Dommelvallei (DDV). Oorzaak hiervan is dat voor beide gemeenschappelijke regelingen ook de governance wordt aangepast, waardoor het proces meer tijd vergt. De DDV wordt omgezet naar een bedrijfsvoeringsorganisatie (in plaats van een openbaar lichaam). De ontwerpregeling is behandeld in de raadsvergadering van december 2024 en de raad heeft besloten om geen zienswijze hierover in te dienen. Onze verwachting is dat de nieuwe regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Dienst Dommelvallei per 1 mei 2025 in werking treedt. Deze nieuwe governance moet bijdragen aan versterking van de uitvoeringskracht van de DDV.

 

De economische groei en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen (ook wel bekend als de schaalsprong) brengen grote opgaven en investeringen met zich mee. Dit is ook door het Rijk onderkend. Dit heeft geleid tot afspraken met het Rijk en de regio (triple helix) in de Beethovendeal, waarbij partijen gezamenlijk € 2,5 miljard investeren om de groei in de regio te accommoderen. Gezamenlijk worden afspraken gemaakt over de regionale inbreng en de besteding van deze gelden, zodat deze gelden worden ingezet om de realisatie van de opgaven (versneld) mogelijk te maken.

 

De groei heeft naast gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit, ook consequenties voor het voorzieningenniveau. Daarom is het voorzieningenvraagstuk in 2024  geagendeerd binnen de Metropoolregio Eindhoven (MRE), zodat hier aandacht voor is en blijft. In 2024 is geïnventariseerd welke (basis)voorzieningen er nu zijn per gemeente. Binnen de subregionale samenwerking Stedelijke Gebied Eindhoven is er eind 2024 gestart met een verdiepend onderzoek naar deze voorzieningen.

 

De enorme regionale opgaven vragen om een slagvaardige regionale samenwerking. Daarom was de verhouding tussen regionale en subregionale samenwerking onderwerp van gesprek. Door de veranderde rol van de MRE moet er een nieuwe balans gevonden worden. Tegelijkertijd willen we binnen de subregio Stedelijk Gebied Eindhoven de vaart er in houden om tot resultaten te komen. Dit gesprek wordt voortgezet in 2025 om zodoende de samenwerking op regionaal, subregionaal en lokaal niveau beter op elkaar af te stemmen.

 

De in de begroting gevraagde 2,5 fte is deels ingevuld door een extra medewerker Volkshuisvesting in dienst te nemen. De rest van de capaciteit is ingezet ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen. Ten aanzien van de regionale werkzaamheden heeft geen uitbreiding van capaciteit plaatsgevonden.