7. Beter benutten van transformatie- en inbreidingskansen binnen de kernen Nuenen, Gerwen, Nederwetten en buurtschap Eeneind

We verwachten in 2024 te kunnen starten met het doorvertalen van de Nota van uitgangspunten voor de Kloostertuin (die we nog in 2023 ter besluitvorming willen voorleggen aan de raad) in een omgevingsplan. Daarnaast verwachten we een begin te maken met het contracteren van marktpartijen. Dit sluit aan op de raadsagenda.
Ook verwachten we dat de initiatiefnemers van de projecten Wederikdreef en Hoekstraat-Eikelkampen gaan starten met de realisatie. Daarnaast staan in 2024 de planologische procedures voor projecten als Vinkenhofjes, Lyndakkers, Oranjebuurt en Pastoor Aldenhuijsenstraat op de planning. We hopen deze procedures positief te kunnen afronden, waarmee een belangrijk stap wordt gezet om tot realisatie te komen. Deze projecten leveren een bijdrage aan het beter benutten van inbreidingskansen.
In 2024 werken we de ambities die de raad in de omgevingsvisie heeft vastgesteld uit in omgevingsprogramma’s. Het opstellen van omgevingsprogramma’s is nieuw, omvangrijk en komt tot stand met participatie vanuit de samenleving en inbreng vanuit vakdisciplines uit zowel het ruimtelijke als het sociale domein. Om die reden starten we in eerste instantie met twee omgevingsprogramma’s: voor het centrum en het landelijk gebied. Dit vraagt middelen voor extern advies en extra ambtelijke capaciteit.
Met het opstellen van omgevingsprogramma’s willen we toekomstige ruimtelijke initiatieven meer integraal inkaderen, initiatiefnemers inspireren en planologische procedures bespoedigen. De nog vast te stellen Bouwgids wordt gebruikt als inspiratiebron en toetsingskader voor ruimtelijke initiatieven bij het opstellen van de omgevingsprogramma’s.
Vanaf 2024 starten we met de voorbereiding van het gebiedsdekkend omgevingsplan dat in 2029 klaar moet zijn. Het opstellen van een omgevingsplan is een omvangrijke en ingewikkelde klus. Er moeten zeer veel (bestaande) regels worden omgezet. De bestaande bestemmingsplannen worden geïntegreerd met regels vanuit bijvoorbeeld milieu, de APV en de erfgoedverordening. Daarnaast moeten deze regels op een goede manier ontsloten worden in het nieuwe Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het opstellen van het omgevingsplan is verplicht vanuit de Omgevingswet die per 1 januari 2024 inwerking treedt. In de begroting hebben we budget opgenomen voor het opstellen van het omgevingsplan.