Wet open overheid

Stand van zaken 

Voor de implementatie van de actieve openbaarmaking op grond van de Wet open overheid (Woo) trekken wij gezamenlijk op met de gemeenten Geldrop-Mierlo en Son en Breugel en de Dienst Dommelvallei. De actieve openbaarmaking verloopt in fases. Die fases worden landelijk bepaald, bij Koninklijk Besluit. Wij sluiten ons aan bij deze wettelijke fasering en lopen hier niet op vooruit.

We zitten nu in fase 1. Daarin komen 4 informatiecategorieën aan bod die we op grond van de Woo actief openbaar moeten maken (voor zover dit nog niet zo is):

  • De bereikbaarheidsgegevens van de bestuursorganen van de gemeenten en de manier waarop verzoeken om informatie ingediend kunnen worden;
  •  Vergaderstukken en -verslagen van de gemeenteraad en algemene besturen van gemeenschappelijke organen als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen en hun commissies;
  • Convenanten;
  •  Ingediende Woo-verzoeken, de schriftelijke beslissing hierop en de daarbij verstrekte informatie.

De bereikbaarheidsgegevens en vergaderstukken- en verslagen van de gemeenteraad worden door onze gemeente al actief openbaar gemaakt op de gemeentelijke website. Om volledig aan de wet te voldoen zijn er verwijslinks toegevoegd aan de Woo-index. De Woo-index is de vervanger van het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI). PLOOI zou een landelijk platform worden, waar alle documenten, van alle bestuursorganen op zouden kunnen worden gedeeld. Dit bleek echter een te complex ICT-project. Daarom is er gekozen voor een eenvoudigere versie – de Woo-index – waarop bestuursorganen dus URL’s/verwijslinks kunnen plaatsen naar een webpagina waar zij zelf hun informatie op delen. Voor de convenanten en Woo-verzoeken zijn we bezig met het realiseren van een eigen publicatieplatform. De verwachting is dat hier begin 2024 een keuze in wordt gemaakt en een softwarepakket voor wordt aangekocht.

Verder is van belang dat de categorie vergaderstukken en verslagen ook betrekking heeft op de algemene besturen van  gemeenschappelijke organen als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen en hun commissies. Gemeenschappelijke regelingen zijn hiervoor zelf verantwoordelijk, maar ontvangen hiervoor geen rijksgelden. Daarvoor kunnen ze aanspraak maken op het budget van de deelnemende gemeenten.  Er zijn al gemeenschappelijke regelingen waaraan wij deelnemen, die al (deels) aan de eisen van actieve openbaarmaking voldoen.

Vervolg 

Het is nog onduidelijk wat de volgende fase exact gaat inhouden. We verwachten dat de tweede fase ergens in 2024 in gaat. In afwachting daarvan  is het belangrijk te blijven focussen op de cultuuromslag naar een meer open werkhouding die de Woo beoogt. Daarom blijven wij komend jaar uitvoering geven aan ons interne communicatieplan.

Tot slot is er met Dienst Dommelvallei afgesproken dat er budget van de Woo vrij wordt gemaakt voor de aanschaf van de anonimiseringstool. De verwachting is dat de inkoop van deze tool in 2024 wordt afgerond.