De raad wil meer grip hebben op de gemeenschappelijke regelingen waaraan Nuenen deel neemt. Naar aanleiding van een motie hierover (juni 2023) bekijken we of een lokale werkgroep met raadsleden kan worden ingericht die hiermee aan de slag gaat. Na het zomerreces 2023 is er een startbijeenkomst geweest. Samen met enkele raadsleden gaan we  kijken hoe invulling aan deze werkgroep kan worden gegeven. Het plan is dat deze werkgroep in 2024 aan de slag  gaat en de eigen raad adviseert over onder meer over de P&C-documenten. De ambitie van de raad is dat deze lokale werkgroep ook contacten legt en onderhoudt met raadsleden uit andere deelnemende gemeenten. Door samen met andere raden op te trekken en onderwerpen met elkaar af te stemmen, verwachten we dat het Nuenense gemeentebestuur meer invloed kan uitoefenen op de besturen en de bedrijfsvoering van gemeenschappelijke regelingen. 

Ook de wetgever heeft oog gehad voor de wens van gemeenteraden om meer grip te hebben op gemeenschappelijke regelingen. Daartoe is de Wet gemeenschappelijke regelingen gewijzigd. Als gevolg hiervan moeten alle gemeenschappelijke regelingen hun regeling actualiseren. Besluitvorming over deze gewijzigde regelingen vindt 1e helft 2024 plaats en de bedoeling is dat de gewijzigde regelingen per 1 juli 2024 in werking treden.

De economische groei en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen (ook wel bekend als schaalsprong) brengen grote opgaven met zich mee die het noodzakelijk maken dat hierover op (sub)regionaal niveau afstemming plaats vindt vanwege de schaalgrootte. Naast ruimtelijke vraagstukken spelen ook maatschappelijke vraagstukken, zoals hoe de voordelen van de economische groei rechtvaardig(er) verdeeld kunnen worden (brede welvaart). Alleen door samenwerking kunnen we deze opgaven het hoofd bieden. Zoals opgenomen in de raadsagenda zetten wij onze samenwerkingen in de (sub)regio voort. Om overzicht en inzicht in alle opgaven in de regio te krijgen en houden, is er meer aandacht voor interne bestuurlijke en ambtelijke afstemming tussen de verschillende vakdisciplines (en met name ook op de beleidsterreinen binnen het sociaal domein). Dit is noodzakelijk, omdat binnen de samenwerking van Metropoolregio Eindhoven (MRE) en Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) over dezelfde opgaven wordt gesproken. Dubbel werk moet voorkomen worden. Op basis van de ervaringen met de nieuwe samenwerkingsafspraken voor MRE en SGE in 2023, willen we in 2024 bezien of er mogelijkheden zijn om het regionale 'werk' anders te organiseren. We willen de belangen van onze gemeenten eenduidig, op de juiste momenten en in de relevante gremia naar voren brengen en tegelijkertijd is het misschien niet nodig om overal maar altijd aanwezig te zijn. Bovendien verankeren we de afspraken die op (sub)regionaal niveau gemaakt worden, in ons lokaal beleid. Gelet op de enorme regionale opgaven en de urgentie om nu zaken op te pakken om toekomstige problemen te voorkomen, wordt het noodzakelijk dat er meer uren beschikbaar komen voor regionale samenwerking. Dit is belangrijk, want niet alle vraagstukken kunnen op lokaal niveau opgelost worden, daarvoor hebben we juist de regio nodig, vooral als we naar de lange termijn kijken. Om lokale en (sub)regionale opgaven goed met elkaar te kunnen verbinden en ruimte te hebben om hiervoor strategisch te adviseren en dit verankeren in ons beleid is in de begroting 2,5 extra fte opgenomen. Inzet zal onder meer gericht zijn op volkshuisvesting/doelgroepen, versnellen woningbouw en de opgaven vanuit MRE en SGE.