Vanuit het sociaal domein blijven we werken vanuit de gedachte 'wat kan de inwoner zelf en wat heeft de inwoner nodig om meer zelf te kunnen'. De onder doelstelling 2 genoemde uitbreiding van het Wmo-loket in het CMD draagt hieraan bij. Inwoners kunnen bij het CMD terecht met vragen rondom hulp en ondersteuning. 

In 2024 zetten we de pilot 'jeugdhulp op school' voort. Deze pilot houdt in dat elke basisschool een vaste CMD medewerker heeft die regelmatig aanwezig is op school. We onderzoeken met deze pilot of hierdoor het aantal verwijzingen door huisartsen afneemt en of het leidt tot minder leerlingen die geïndiceerde jeugdhulp nodig hebben. Hiervoor is budget opgenomen in deze begroting.

We breiden het preventieve aanbod uit en bieden dit via de basisscholen aan alle ouders aan. Deze activiteiten ondersteunen jeugdigen en hun ouders bij opvoeden en opgroeien. Voorbeelden zijn het Oudercafé, weerbaarheidstrainingen of informatie over scheiden. 

Door contacten met onze scholen en kinderopvang weten medewerkers de weg naar preventie en het CMD te vinden. Ook de jeugdgezondheidszorg van de GGD en onze jongerenwerkers hebben een rol in de vroegsignalering. 

De raad stelde in 2023 de visie Wijkgericht Werken vast. Vanwege budgettaire motieven en het prioriteren van ambtelijke capaciteit, wordt geen invulling gegeven aan de ontwikkeling van een gemeentelijke pilot Wijkgericht Werken.  In plaats daarvan sluiten we als gemeente aan bij het initiatief van de Werkgroep Leefbaar Gerwen (WLG). We koppelen hier een leercurve aan, zodat deze pilot eventueel ook schaalbaar is in de rest van de gemeente. In de tussentijdse rapportage najaar 2023 gaan we de middelen voor Wijkgericht Werken herbestemmen.