Nuenen wil een gemeente zijn waar inwoners, ondernemers en bezoekers veilig zijn en zich veilig voelen. In vergelijking met andere gemeenten in de politieregio Oost-Brabant is Nuenen relatief veilig. Dit willen we graag zo houden. In onze aanpak streven we naar de juiste balans tussen repressie, zorg en preventie door:

  • inzet op preventie: voorkomen waar dat kan;
  • problemen aanpakken door er op tijd bij te zijn (oftewel vroegsignalering);
  • in te grijpen als zaken uit de hand lopen, of dreigen te lopen;
  • het bieden van hulp op de plaatsen en tijdstippen waar nodig, door het verbinden van zorg en veiligheid. 

In het eerste kwartaal van 2024 willen we een nieuw Integraal Veiligheidsplan (IVP) aan de raad voorleggen, met daarin de prioriteiten waar de komende jaren op ingezet gaat worden. De onderwerpen Zorg en veiligheid, Digitale veiligheid, Maatschappelijke onrust, Ondermijnende criminaliteit en Mensenhandel zijn regionaal als prioriteit aangewezen en zullen dus zeker in het IVP worden opgenomen.

Om de leefbaarheid en veiligheid te waarborgen is het van belang ontwikkelingen te volgen en tijdig te signaleren en vervolgens, indien nodig, hierop passende (beleids)instrumenten verder te ontwikkelen. Eén van de ontwikkelingen in Nuenen waarbij veiligheid een belangrijk onderwerp is, is het te realiseren  van een AZC aan de Pastoorsmast. Hoe omgegaan wordt met veiligheidsaspecten wordt verder uitgewerkt in een integraal veiligheidsplan. 

In 2024 wordt een geactualiseerd Vergunningen- Toezicht- en Handhavingsbeleid (VTH-beleid) opgesteld. Hierbij houden we rekening met de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze wetten treden op 1 januari 2024 inwerking en beide wetten hebben veel invloed op de processen rond vergunningverlening en handhaving. In 2024 wordt ook bekeken of de APV verder geactualiseerd moet worden. 

De Omgevingswet en de Wkb hebben ook gevolgen voor het heffen van leges. De Omgevingswet biedt de mogelijkheid om milieuleges te heffen. De Wkb zorgt ervoor dat een deel van het werk door een private partij (kwaliteitsborger) wordt uitgevoerd, waardoor we als gemeente minder leges kunnen heffen.