In 2025 gaan we verder met het isoleren van bestaande woningen, waarbij we de bewoners van de woningen met energielabels D-G extra willen stimuleren hun woning te isoleren. Enerzijds door deelname aan het project Groene Zone Isoleren en anderzijds door middel van een subsidieregeling met rijksgelden. Isoleren draagt bij aan een verbetering van het wooncomfort, het reduceren van CO2-uitstoot en energieverbruik. Daarnaast helpt dit ons ook om de klimaatdoelen van 2030 te behalen waarmee we ook invulling geven aan de RES 1.0.

Ook de No-regretmaatregelen blijven we onder de aandacht brengen bij onze inwoners en ondernemers om de duurzame opwek van energie te stimuleren. Een aandachtspunt bij het isoleren van woningen is het opstellen van een Soorten Managementplan. Doel van dit plan is om hiermee gemeente-breed de bebouwde omgeving te kunnen isoleren met bescherming van o.a. vogels en vleermuizen.

Daarnaast geven we verdere uitvoering aan wijkuitvoeringsplannen die zijn opgesteld in het kader van de Transitievisie Warmte.

Tot slot blijven we in 2025 ook de Stimuleringslening inzetten, zodat particuliere woningeigenaren geld kunnen lenen om hun woning te verduurzamen.

In de nota Duurzaamheid, die in 2024 is geactualiseerd, wordt onder andere aandacht besteed aan het verduurzamen van bestaande woningen.
Vanuit het Rijk ontvangen we klimaatgelden die we inzetten voor allerlei maatregelen in het kader van de energietransitie, onder andere voor het stimuleren van het verduurzamen van bestaande woningen. Hiervoor zijn gelden opgenomen in programma 6.

In 2025 zetten we Energie Huis Slim Wonen in voor het ondersteunen en inzetten van energiecoaches die op een laagdrempelige manier voorlichting geven aan inwoners. Daarnaast nemen we deel aan Groene Zone Zonnepanelen om particuliere woningbezitters en VVEs te ontzorgen bij zonnepanelen.