Bedrijfsvoering

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het doel van de bedrijfsvoering is het ondersteunen en uitvoeren van de programma’s. Concreet gaat het om professionele ondersteuning van het gemeentebestuur en goede dienstverlening aan de inwoners door:

  • een efficiënt werkende organisatie;
  • een zorgvuldig besluitvormingsproces;
  • een gestructureerde planning en beheersing van de beleidsuitvoering;
  • waar mogelijk op een verantwoorde manier benutten van ICT-mogelijkheden;
  • gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.

Personeel en organisatie

Terug naar navigatie - Personeel en organisatie

Organisatieontwikkeling

Het in 2021 gestarte ontwikkelprogramma is in 2024 een volgende fase ingegaan en loopt door in 2025 (NOD 2.0). In het proces van doorontwikkeling van de organisatie is het werken vanuit het principe richten, inrichten en verrichten aan een toegewijde resultaat de uitdaging voor ons naar de toekomst toe. De (organisatie-)structuur is daarin ondersteunend. De vervolgstappen zijn gericht op competentieontwikkeling (o.a. eigenaarschap, feedback geven en ontvangen) en integrale samenwerking.

Strategisch HRM-beleid
Het strategisch HRM-plan zetten we in om (middel)lange termijn ontwikkelingen die van invloed zijn op de ontwikkeling van de organisaties te vertalen naar HRM-instrumentarium. De doorontwikkeling van de organisatie bepaalt mede welke onderwerpen we specifiek gaan oppakken. In 2024 is de nieuwe gesprekscyclus geïmplementeerd en in 2025 zal verder invulling gegeven worden aan strategische personeelsplanning en de daaraan gekoppelde competentieontwikkeling. 

Informatievoorziening

Terug naar navigatie - Informatievoorziening

Informatieplan 2024-2027

In de loop van 2024 is het geactualiseerde Informatieplan 2024-2027 voor de 4 Dommelvallei-organisaties opgesteld. Het gezamenlijk opgesteld informatieplan haakt aan/maakt deel uit van te realiseren organisatiedoelen van de Dommelvallei organisaties. Uitvoeren van het plan is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
De technologische ontwikkelingen staan niet op zich zelf. Ze zijn de motor voor digitale transformatie en daarmee verweven in de ontwikkelingen, processen en mensen. Belangrijke thema's in het plan:

•    Informatieveiligheid;
•    Informatie vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig;
•    Meer doen met data in een context van mens, proces, ethiek, wetgeving en maatschappij;
•    Het verhogen van gebruiksgemak en beheersbaarheid door een eenvoudiger applicatielandschap;
•    Van IT-beheer naar IT-regie door de transitie naar de cloud.

Informatiebeveiliging en privacy
De gemeente wisselt op alle beleidsterreinen informatie uit. We willen hierbij een betrouwbare partner zijn voor onze inwoners, medewerkers en zakelijke partners en we hebben hierbij een maatschappelijke en wettelijke verantwoordelijkheid. Om aan de veranderende wet- en regelgeving te voldoen moet in de 4 Dommelvallei-organisaties procesmatig werken worden versterkt.

Voldoen aan wet- en regelgeving
Om de digitale en economische weerbaarheid ten aanzien van digitale dreigingen te versterken heeft de gemeente een zorgplicht, een meldplicht en hebben we daarnaast te maken met toezicht op het presteren. Op dit moment kunnen we nog niet altijd aantonen dat we gedocumenteerd voldoen aan de BIO, AVG en WPG. Het is noodzakelijk dat we inzicht krijgen in de stand van zaken van de informatieveiligheid en privacy binnen onze processen door het onderwerp informatieveiligheid bij alle besluiten die gaan over aanpassingen van werkprocessen, investeringen en aanpassingen in techniek, onderdeel van de afweging te maken. 

De Europese Unie heeft eind 2022 de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) aangenomen. Daar waar de BIO de kantoorautomatisering betreft, gaat de NIS2 hierin een stapje verder en is ook van toepassing op operationele technologie, denk hierbij aan verkeersregelinstallaties en gemalen. Deze richtlijn wordt omgezet in landelijke wetgeving. De implementatie van de Cyberbeveiligingswet wordt naar verwachting medio 2025 vastgesteld. De impact van de implementatie is op dit moment nog onvoldoende bekend. De borging in processen is nu al noodzakelijk, maar wordt door de Cyberbeveiligingswet alleen nog maar belangrijker.

Huisvesting

Terug naar navigatie - Huisvesting

De huisvesting van de ambtelijke organisatie en het bestuur is momenteel als volgt:

  • Jan van Schijnveltlaan/Papenvoort (hoofdvestiging)
  • Pastoorsmast (buitenwerf)
  • Berg en Aardappeleterssteegje (Centrum Maatschappelijke Deelname)

Naast de eigen organisatie zijn in het gemeentehuis ook de bibliotheek en de politie gehuisvest.

De noodzaak om meer multidisciplinair samen te werken vraagt om een eigentijdse werklocatie. Bij voorkeur een gebouw dat activiteitgericht werken en ontmoeting stimuleert. Het huidige kantoor aan de Jan van Schijnveltlaan voldoet daar niet aan. Het geeft ons bovendien een achterstand bij het werven van nieuw personeel. In september 2024 zijn aan uw raad diverse huisvestingsscenario's gepresenteerd voor de toekomst. Deze variëren van groot onderhoud en verduurzaming tot volledige nieuwbouw. Afhankelijk van uw keuze wordt een en ander in 2025 verder uitgewerkt en aanbesteed. Hiervoor is in deze begroting een voorbereidingskrediet opgenomen.

Kengetallen

Terug naar navigatie - Kengetallen

(peildatum 1-7-2024)

Verdeling man/vrouw en fulltime/parttime Fulltime Parttime Totaal
Mannen 36 8 44
Vrouwen 22 42 64
Totaal 58 50 108
Verhouding man / vrouw 2024: 41 % / 59%
Verhouding man / vrouw in vergelijkbare gemeenteklasse voor 2023: 45% / 55%
Formatie Factor 1-7-2024
Directie en Staf fte 4,11
Afd. Ontwikkeling fte 48,3
Afd. Realisatie fte 55,15
Totale formatie fte 107,56

 

Gemiddelde leeftijd

Gemiddelde leeftijd 2024 2023
Mannen 48,1 47,6
Vrouwen 47,2 47,2
Totaal 47,5 47,4
Gemiddelde leeftijd landelijk binnen gemeenten in 2023: 47,3 jaar

 

Ziekteverzuim (exclusief zwangerschapsverlof)

Ziekteverzuim (1 januari tot 1 juli) 2024 2023
Verzuimpercentage 5,89 4,83
Verzuimfrequentie 0,56 0,52
Ziekteverzuimpercentage in vergelijkbare gemeenteklasse voor 2023: 6,3