Omschrijving (toelichting)

We hebben diverse ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt door de planologische procedures te begeleiden. Dit is gedaan voor de projecten Nuenen-West, Hoekstraat-Eikelkampen, Wederikdreef en de Mijlpaal. Ten behoeve van de herontwikkeling De Mijlpaal is daarnaast intensief overleg gevoerd met de initiatiefnemers en zijn partijen in de gelegenheid gesteld te participeren. Voor het woongebied Nuenen Zuidoost is een reparatie (bestemmings-)plan opgesteld. In 2023 wordt dit plan in procedure gebracht.

Verder hebben we meegedacht om te komen tot nieuwe planontwikkelingen voor woningbouw op de locaties Emmastraat, Vrouwkensakker, Laar 22 en Esrand. Daarnaast hebben we meegewerkt aan de planontwikkeling voor een woon-zorg complex aan de Pastoor Aldenhuijsenstraat en het Leeflandgoed Opwetten. Het initiatief Vaderland werd in 2022 verder doorontwikkeld. Dit heeft geleid tot het in behandeling nemen van een omgevingsvergunning voor het oprichten van een restaurant in de voormalige bedrijfswoning. Na het aannemen van de motie over het niet verder inzetten van ambtelijke capaciteit voor het plan Kavelaars is er geen verdere inzet gepleegd voor dit voornemen. 

In 2022 zijn we met diverse initiatiefnemers in gesprek geweest over het aangaan van een anterieure overeenkomst waarmee onder anderen de afspraken over de plankosten, de fondsafdrachten en de kosten bij eventuele planschade zijn vastgelegd. Dit hebben we gedaan voor Flexcampus Collse Hoeve, Pastoor Aldenhuijsenstraat, Vincentre en voor een groot aantal kleinschalige ontwikkelingen, zoals voor bijvoorbeeld kavelsplitsingen.

Ook faciliteerden we projecten die in een al dan niet participatieve ontwerpfase verkeren. Hiervoor werd de projectorganisatie versterkt en geprofessionaliseerd en hebben we het Team Ruimtelijke Kwaliteit als onafhankelijke adviescommissie in een vroegtijdig stadium betrokken om mee te denken op het gebied van de stedenbouwkundige, landschappelijke en architectonische inpassing van projecten. In het jaarverslag van de dorpsbouwmeester hebben we hier verslag van gedaan.

We hebben kaders opgesteld om initiatiefnemers te inspireren en initiatieven aan te toetsen. In dit kader hebben we gewerkt aan de totstandkoming van de Bouwgids (met participatieplan) voor Nuenen waarin tevens de actualisatie van de Nota Hoger Bouwen wordt meegenomen. Daarnaast werkten we aan een ontwikkelplan voor de Kloostertuin en de ruimtelijke kaders voor Nuenen Zuid (een uitwerking van de structuurvisie Nuenen Zuid). Vanwege het toenemende aantal aanvragen voor Ruimte voor Ruimte-woningen heeft de raad in 2022 de visie ‘Bouwen in het Buitengebied van Nuenen’ vastgesteld. Hiermee kregen we duidelijke richtlijnen voor het behandelen van verzoeken voor extra woningbouw in bebouwingsconcentraties in het buitengebied. Met het vaststellen van de visie werden er een viertal principeverzoeken afgewezen. Vier andere verzoeken krijgen op basis van de visie nog een vervolg. We hebben gewerkt aan een integrale visie op het centrum. Deze visie wordt onder andere kaderstellend voor de beoogde herontwikkeling van de locatie hoek Parkstraat-Voirt. Wat we hebben gedaan in het kader om te komen tot een integrale visie op het centrum hebben we beschreven in Programma 7 onder doelstelling 1 Bevorderen van een toekomstbestending centrum.

Om initiatieven voor de grootschalige opwek van elektriciteit door middel van wind of zon te kunnen beoordelen, is gewerkt aan beleid. Dit beleid is naar verwachting in 3e kwartaal 2023 gereed.

Om de leefbaarheid van Nederwetten in stand te houden en te verbeteren willen we het mogelijk maken om woningen toe te voegen. In 2021 is het bestemmingsplan voor de bouw van 30 woningen op de locatie Hoekstraat-Eikelkampen vastgesteld. In 2023 start de bouw. Om het toevoegen van woningen op de langere termijn niet te laten stagneren, zijn we in 2022 met een aantal stakeholders in gesprek gegaan om het onderzoek naar de bouwmogelijkheden op te starten. Ook de dorpsraden van Nederwetten en Gerwen zijn hierbij betrokken. De kosten die hiermee gepaard gaan vallen in 2023. Het door de raad in 2022 beschikbaar gestelde budget is in deze jaarrekening als resultaatbestemming opgevoerd. 

In het kader van de uitvoering van het wijkgericht werken, zoals opgenomen in de Kadernota 2022, zijn we eind 2022 gestart met het opstellen van de visie op wijkgericht werken. In 2023 wordt de visie ter besluitvorming voorgelegd aan uw raad en daarna komen wij met een voorstel voor een pilot naar uw raad.

Het Verstedelijkingsakkoord is door het Stedelijke Gebied Eindhoven, de Provincie en het ministerie in 2022 ondertekend. Hierin zijn de afspraken voor de verstedelijkingsopgave tot 2040 vastgelegd. Het principe is om de behoefte aan woonlocaties, werklocaties te koppelen aan het bestaande mobiliteitsnetwerk. De afspraken uit het Verstedelijkingsakkoord zijn door de subregio Stedelijk Gebied Eindhoven ingebracht in de Ontwikkelstrategie Zuidoost Brabant die op verzoek van de Provincie door de 21 gemeenten in Zuidoost Brabant wordt opgesteld.

De toenemende vraag naar woningbouw in de provincie is aanleiding voor het opstellen van een ontwikkelingsstrategie op het niveau van de Metropool Regio Eindhoven, zijnde 21 gemeenten verdeelt over de subregio De Kempen, A2-gemeenten, De Peel en Stedelijk Gebied Eindhoven. Hierbij is aangehaakt bij de andere lopende ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de Transitie Landelijk Gebied van het MRE, NOVEX de Peel, NOVEX Stedelijk Brabant, Nationaal Programma Landelijk Gebied. Dit traject is eind 2022 opgestart en besluitvorming zal naar verwachting plaatsvinden in 2023.

Onze activiteiten ten behoeve van de Bundelroutes zijn opgenomen in programma 6 onder doelstelling Verbeteren van de (boven-)lokale mobiliteit. 

We werkten aan de implementatie van de Omgevingswet, die na uitstel naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treedt. De implementatie richtte zich op opleidingen voor de medewerkers, het herinrichten van processen en het omvormen van de monumentencommissie en het Team Ruimtelijke Kwaliteit tot één gemeentelijke adviescommissie. Hiertoe werden raadsvorstellen ter besluitvorming voorgelegd en zijn we gestart met de training voor het opstellen van omgevingsplannen.

Het aantal begravingen in 2022 op de openbare begraafplaats Oude Landen bleef onverminderd hoog en boven de oorspronkelijke raming. Deze toename komt vrijwel geheel op het conto van de moslimbegravingen. Op 17 februari 2022 heeft de raad ingestemd met een voorstel voor een upgrade van de begraafplaats. Vanuit de gemeente is het wenselijk de begraafplaats een nog meer parkachtige structuur te geven en het onderhoud naar een hoger niveau te brengen. Om dit te bereiken is er opnieuw naar de inrichting van het terrein gekeken waarbij fasegewijs nieuwe beplanting (voornamelijk bomen) is aangebracht. Het onderhoud van het totale groen is uitbesteed aan een professioneel hoveniersbedrijf. Bij de aanbesteding van het totale groenbeheer is nadrukkelijk rekening gehouden met Social Return. Door de beperkte sanitaire voorzieningen, in combinatie met een toename van het aantal moslimbegravingen, wordt een nieuw sanitair gebouw gerealiseerd. Dit gebouw biedt tevens de mogelijkheid voor het uitvoeren van een rituele wassing voor overledenen vanuit de Islamitische geloofsgemeenschap.