7. Bevorderen van een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving

Omschrijving (toelichting)
In 2022 is gestart met het proces van het eerste wijkuitvoeringsplan van de Transitievisie warmte (het aardgasvrij verwarmen van de woningen). Het eerste wijkuitvoeringsplan werd in Gerwen gemaakt. Hiertoe zijn verschillende bijeenkomsten en acties georganiseerd. Daarnaast zijn in verschillende wijken initiatieven om woningen te verduurzamen gefaciliteerd (zoals Molvense Erven, de Boschhoeve etc.). De energiecoaches van het Energiehuis Slim Wonen hebben inwoners op weg geholpen met het verduurzamen van hun woning door huisbezoeken, warmtescans, lezingen en via het inloopspreekuur.
In 2022 is de stimuleringslening veelvuldig ingezet om woningen te verduurzamen en/of levensloopbestendig te maken. Voor nieuwbouwprojecten is energieneutraal (zoals afgesproken in de Regionale Visie op Wonen) een uitgangspunt. Ook met de woningcorporaties zijn hierover afspraken gemaakt. Deze afspraken worden opgenomen in prestatieafspraken 2023-2027. Nieuwe appartementen moeten voortaan geschikt zijn voor bewoning door alle leeftijdsgroepen (levensloopgeschikt) en dus ook door ouderen of mensen met een lichte zorgvraag.
Ook hebben we in 2022 afspraken voortgezet om betaalbare woningen aan de woningvoorraad toe te voegen, zoals een gedeelte van de woningen in Nuenen-West. In de overeenkomsten maakten we dan ook afspraken over hoe we deze woningen langdurig betaalbaar kunnen houden. Tot slot is in 2022 gestart met het opstellen van de woonzorgvisie. De woonzorgvisie gaat ons helpen om er voor te zorgen dat in de toekomst de inwoners met een zorgvraag (die gaat toenemen door de vergrijzing) op fijne wijze kunnen blijven wonen in onze gemeente.
Eventuele veranderingen van het openbaar gebied rondom het Van Goghkerkje, Houtrijk en de gemeentevijver vragen om een zorgvuldig ontwerp- en participatieproces in het kader van de Wereld van Van Gogh. Dat heeft geleid tot scenario’s en een schetsontwerp. In afwachting van een eventuele Interreg-subsidie zal het Voorlopig ontwerp in 2023 afgerond worden. Nadat in 2021 de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van Vincentre is verleend, heeft in 2022 overleg met Vincentre plaatsgevonden over de invulling van de private en openbare ruimte. Onze inspanningen met betrekking tot Van Gogh National Park en het ‘Opwaarderen bedrijventerreinen en de winkelvoorzieningen' hebben we opgenomen in programma 7.
In 2022 zijn gesprekken gevoerd met alle grondeigenaren in het projectgebied van Dommeldal uit de Verf. Van alle eigenaren van gronden in het Natuurnetwerk Brabant is bekend of men openstaat voor natuurontwikkeling en eventueel wat daarvoor nodig is. Er is een grote vraag naar ruilgrond. Deze gronden zijn echter niet beschikbaar. Met een groot aantal agrarische bedrijven zijn gespreken gevoerd over hun toekomst en de eventuele mogelijkheden van de aankoop van ruilgronden. Er werd voor het hele gebied een landschapsecologische systeemanalyse opgesteld. Hieruit blijkt dat het gebied een grote potentie heeft voor het herstellen van de verdwenen natuur.
Ook de verduurzaming van woningen droeg bij aan de kwaliteit van de woonomgeving. Onze activiteiten die hierop betrekking hebben, zijn toegelicht in programma 6, doelstelling 3 Stimuleren van initiatieven tot verduurzaming.